What to expect, 7 dingen die je kunt verwachten als je in verwachting bent.

We wisten dat we een kindje wilde. De keuze voor een mogelijke zwangerschap was dan ook heel bewust gemaakt. Maar het moment dat ik wel erg moe ben, me een beetje ‘gek’  voel en iets in me zegt dat ik toch echt maar een test moet doen, verwacht ik toch niet dat die positief zal zijn. Zo snel kan niet, toch?
Een streepje, ik sla mijn vriend uit bed en begin in een soort zelfverzonnen dialect iets te brabbelen waar hij de woorden, ‘zwanger’, ‘positief’ en ‘kindje’, nog net uit kan halen. Dan is het ineens zo, je bent in verwachting. Van wat eigenlijk?

1: Een kindje!
He, he, daar ging het nou helemaal om. Een mens, met een beetje van jullie allebei. Je leven wordt nooit meer hetzelfde en alles, maar dan ook alles gaat veranderen, zeker als het je eerste kindje is. Het is een kindje dat jou nodig heeft. Vanaf het eerste uur. Je bent verantwoordelijk en het kan zijn dat je daar een hele hoop voor moet laten. Probeer je energie op een andere manier te vergaren dan met die twintig zwart-met-suiker die je normaal leegdrinkt, laat de energydrink staan, kom niet meer in de buurt van ontstekingsremmers en hooikoortstabletten & weet dat vrijdagavond ook heel leuk kan zijn zonder dat wijntje (of die fles wijn).

2: Keuzes
Tijdens je zwangerschap ga je een hoop keuzes moeten maken. Wil je het geslacht weten? Welke echo’s en onderzoeken wil je laten uitvoeren? Welke verloskundigenpraktijk kies je uit? Wanneer ga je het je familie en vrienden vertellen? Op welke manier ga je dat vertellen? Is je auto groot genoeg? Is je huis wel groot genoeg? Hoe wil je bevallen? Waar wil je bevallen? Wie wil je erbij hebben?

3: Onderzoeken en echo’s
Als je voorheen nooit de deur plat liep bij de huisarts, tandarts, gynaecoloog, echoscopie en verloskundige is de kans groot dat je ze in je zwangerschap allemaal leert kennen. De volkswijsheid “een zwangerschap kost een tand”, is niet helemaal waar maar dat mijn tandvlees begon te bloeden bij de aanblik van de tandenborstel klopte wel. De tandarts weet het aan hormonen maar vond het toch nodig om een extra gebitsreiniging in te plannen, of drie.

4: De wondere wereld van babywinkels
Je bent niet de enige met de overtuiging dat er echt geen prenatal bij jou in het dorp zit, terwijl je er toch echt elke dag langs loopt naar je werk. Je blik verruimt zich naar baby. Alles is baby. Ja, v&d heeft een babyafdeling, hema ook & je favoriete afdeling bij die ene grote modeketen gaat van verdieping 1 (dames en accessoires) naar verdieping 2 (kids). Online shoppen voor babyspul is je levensdoel en voor je het weet heeft je – nog niet eens geboren – uk meer kleren en schoenen dan jij in je leven bij elkaar had kunnen sparen.

5: De vriendelijke medemens
Deze geldt niet altijd en niet voor iedereen maar mijn ervaring was dat mensen heel meelevend zijn. Een ontwikkeling die op zich heel prima is. Ineens kan er van alles, je kan eerder weg van je werk als je moe bent. Kun je je bed niet uit na een slapeloze nacht, begin je toch gewoon wat later? Geen probleem, je bent immers zwanger. Minder interessant wordt het als mensen je gaan zien als minder valide of wanneer ze je erg zielig vinden. Ik kan mijn boodschappen tassen best zelf nog dragen, dank u!

6: De emotionele achtbaan, hormonocoaster.
Vond ik mijzelf pre-zwangerschap een heel nuchter persoon, bleef daar sinds maand twee of drie helemaal niets meer van over. Huilen deed ik, hysterisch. Om reclames over ouderenmishandeling of zielige hondjes. Als ik het nieuws zag werd ik neerslachtig (in wat voor wereld komt mijn kind terecht) en als de vla op was, bleek ik ontroostbaar. Waar ik dan vooral zelf van stond te kijken. Heel bijzonder.

7: Vrienden
Je leert je vrienden kennen. Dit vond ik best een eyeopener toen ik in verwachting was. Mijn vriend en ik waren nog geen twintig jaar bij elkaar voor we een kindje kregen en dat was voor sommigen reden om de zwangerschap te veroordelen. Daarnaast verandert je leven. Elke zaterdag in de kroeg, wordt heel veel zaterdagen op de bank. Ellelange winkeldagen worden doelgerichte minishoptripjes. Als mini er dan eenmaal is, is dat het enige waar je over praat. En terecht als je het mij vraagt. Mijn blikveld is verruimd, mijn leven is veranderd. Waar oude vrienden ineens niet in deze fase blijken te passen (of ik niet meer in die van hun) leer ik veel moeders kennen die maar als te graag meekletsen over de kids. (En op zaterdag naar de kroeg gaan, vooruit, eventjes dan). Ik heb geleerd wie mijn echte vrienden zijn, & daar ben ik heel dankbaar voor.

Neem mij niet altijd te letterlijk, zo ging het voor mij. Herken je er iets in? Laat een comment achter, vind ik leuk!

Een gedachte over “What to expect, 7 dingen die je kunt verwachten als je in verwachting bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s