De babyuitzet

Ja, je leest het goed. Nog een lijstje, want die waren er nog niet genoeg.
Maar dan eentje zonder winstoogmerk. Want nee, je hebt echt niet alles nodig.

Tijdens mijn zwangerschap veranderde ik in een soort perfectionistische neuroot. Het uitzetlijstje van Hema was niet genoeg. Elk lijstje dat ik kon vinden legde ik naast het lijstje dat ik al had en zo groeide mijn babyuitzet van een bescheiden a4’tje naar een gigantisch boekwerk. Natuurlijk wist ik wel dat ik waarschijnlijk niet alles nodig had, maar ik wilde alles hebben want je weet immers maar nooit.. toch?

Wat is onmisbaar & wat is gewoon erg handig? Kortom, wat wil je wel op je uitzetlijstje laten staan:

Hydrofielluiers – Echt, inslaan alsof de commerciële wereld morgen niet meer bestaat. Reken op zeker twintig stuks. Ze verdwijnen in de was en je gebruikt ze voor alles! Droog je baby er mee af, leg er een op het aankleedkussen, vouw er een onder het hoofdje van je uk in bed en in de kinderwagen, stop er een paar in de luiertas voor onderweg, spuugvlekken zijn er zo mee pgedept, maak er je bril mee schoon, je kunt het zo gek niet bedenken. Inslaan!

Spuugdoekjes – handig! Je baby gaat voeding teruggeven en daar heb jij mooi op geanticipeerd door een hip spuugdoekje over zijn nieuwe shirtje te draperen. Win! Gooi er in elke hoek van de kamer een neer, dan hoef je als je bent geïnstalleerd voor de voeding niet nog eens met je kleintje op te staan omdat je ALWEER een spuugdoekje vergeten bent mee te nemen.

Rompertjes – Doe maar meer dan twee van elke maat. Zeker als je in de eerste weken even vergeet de flapjes van de luier goed uit te vouwen, je blijft bezig! Mag ik dan meteen de overslagrompertjes aanraden? Geen gedoe met natte rompertjes over het hoofdje. Natuurlijk kun je de meeste rompertjes over de schoudertjes naar beneden trekken, maar dat is niet altijd een succes, vraag maar aan papa’s.

Kleertjes in een kleine maat – die hadden we vast niet nodig, baby’s groeien als kool en kraamvisite neemt echt wel kleertjes mee! Na twee maanden heb ik een kast vol cadeaukleertjes in maat 80 en draagt mijn kleine man nog steeds maat 50/56.

Badje met standaard – Ga nou niet de eerste weken in het grote bad zitten klungelen met je minimensje. Ga voor gemak en koop dat babybadje of die tummytub. Voor je baby ook wel zo fijn, die voelt zich vreselijk verloren in een gigantische badkuip. Heb je nou geen budget werkt de wasbak van je aanrecht ook prima. Bespaar niet op de standaard, op de grond hurken is niet goed voor je rug en tenzij je graag met emmers water door je huis sjouwt, kan ik een badje op de eettafel ook afraden.

De kruik – Fantastisch, blijft urenlang warm. Baby’s houden niet van kou en kunnen zichzelf in het begin nog niet op temperatuur houden. Zeker bij winterbaby’s een must om het bedje of de reiswieg voor te verwarmen. Is je baby tijdens of na de voeding op je arm in slaap gevallen en wil je hem of haar overleggen in bed? Verwarm het! Jij bent ook warm en baby’s houden niet van de overgang van warm naar koud. Haal de kruik wel uit bed voor je je kindje er in legt. Ben je nou zelf een koukleum (zoals ik), neem de kruik lekker mee op de bank. Oké, zo’n metalen kruik heeft geen hoog knuffelgehalte, maar koude wintervoetjes zijn er allicht blij mee!

De draagdoek – Ja, ja, ja ! Ik ben groot fan van de draagdoek. In mijn kast een bykay doek die heel zacht is en makkelijk knoopt. Even snel zonder kinderwagen de winkel in, een brief posten zonder regenscherm over de reiswieg te spannen. Daarnaast in mijn geval een lifesaver de eerste week toen de darmkrampjes het leven van mijn kindje beheersten. Je baby is dicht bij je, zit rechtop en jij hebt je handen vrij om toch nog even wat in huis op te ruimen.

& Dan zijn er natuurlijk ook de items die je toch niet nodig blijkt te hebben. Wat moet je vooral in de winkel laten staan?

De Luieremmer – In alle soorten en maten kom je die dingen tegen. De duurste kwamen voorbij toen ik mij oriënteerde op dit ‘musthavecollectorsitem’. Onhandig, ik gebruik het niet, de kliko is net zo makkelijk en dan is het maar meteen weg. Luchtdicht? Mooi, maar kleine baby’s stinken niet en grote baby’s… daar kan geen luieremmer tegen op. Gewoon meteen weg met die dingen!

Navelbandjes – niet nodig. Punt.

Flanellen luiers – Heb ik nooit zo begrepen. Mijn holygrail (de hydrofieldoek) is in grote getallen aanwezig in mijn commode, compleet overbodig product.

Haarborsteltje – Kijk eerst maar eens of je baby haar heeft. Die van mij bleek een ontzettend kale baby en als hij op mij lijkt blijft dat nog wel even zo.

Flessen – Als je je baby flesvoeding gaat geven is een fles natuurlijk onmisbaar. Maar trap er niet in om het leukst ogende flesje meteen in vijfvoud te kopen want als je kleine dotje denkt “deze hoef ik niet”, zit jij met vijf flessen. Koop er een, kijk of je baby er blij van wordt. Het zou zomaar kunnen dat je drie merken verder bent voor je er een hebt gevonden die je baby prettig vindt.

Wipstoeltje, kinderstoel en loopwagen-eske artikelen – Mits je een exemplaar koopt dat speciaal gemaakt is voor newborns, laat het voorlopig lekker staan. Je kindje kan nog niet zitten en heeft er nog helemaal niks aan.

Jasje of vestjes met capuchon – Je gaat ze vrijwel zeker niet gebruiken. Je kindje ligt niet lekker met een bobbel onder zijn nek en die kleine armpjes in een jasje proberen is zo niet handig! Neem een extra dekentje om hem lekker onder te stoppen, kom je ergens binnen waar het warm is, hoef je niet eerst je uk helemaal uit te kleden.

Uitzetlijstjes zijn handig, maar ben kritisch. Mocht je gaandeweg iets te kort komen, vanavond besteld is vaak morgen in huis!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s