Kraamvisite, wat wel en wat niet?

Als je bevallen bent heb je iets heftigs meegemaakt. Is het voor de eerste keer, kon je je er van tevoren geen voorstelling van maken. Je hebt de marathon gelopen zonder te trainen, de mount everest beklommen zonder zekeringen of de grote oceaan over gezwommen zonder zwemvest. Hoe je het ook wil noemen, of waar je het ook mee wil vergelijken, je hebt een topprestatie geleverd en het resultaat mag er zijn. Je bent mentaal moe, je bent fysiek wat minder fit dan anders maar bovenal intens gelukkig. Die eerste weken na je bevalling hoef je niks, alleen maar bezig zijn met je kindje. Maar ja, stond er niet op je geboortekaartje ‘ voor een bezoekje even bellen’ .. oh ja, de kraamvisite!

En dan heb je het ineens druk, want iedereen wil je kleine wonder komen zien. Toch?

Kraamvisite is leuk. Lieve geïnteresseerde mensen die niets liever willen dan je kleine hummeltje zien, vasthouden en fotograferen. Familie, vrienden, kennissen, iedereen staat te popelen bij je langs te komen en het liefst allemaal in de eerste of tweede week, want dan is je ukkie nog zo klein en schattig. Je kunt wat je nog niet had voor je kroost op het kraamcadeau verlanglijstje zetten, de beschuit met muisjes stonden toch al in de kast, en jij bent thuis dus je hebt tijd genoeg.

Maar, als aankleden en je toonbaar maken voor visite al evenveel energie kost als twintig kilometer hardlopen, is het misschien verstandig om kraamvisite aan banden te leggen de eerste weken.

Do’s:
– Plannen! Nee, je hoeft geen visite te ontvangen de eerste week. Je moet wennen. Aan jullie nieuwe gezin, aan jezelf (kraamtranen), aan je nieuwe rol en aan slapeloze nachten. Waar ik veel waarde hecht aan een leuk uiterlijk, was mijn minst flateuze joggingpak deze week favoriet. Met mijn haar op standje palmboom en een gezicht zonder make up was ik nou niet bepaald hollands next top model. Alleen mensen binnen laten die dit aangezicht kunnen handelen, en niet geheel onbelangrijk, mensen waarbij jij je (schaamteloos) prettig kunt voelen.

– Zet de kraamhulp in als politieagent. Ze is het gewend. Zij kan de visite wegsturen als het te druk wordt. Die van mij hoefde niks te doen, zoveel visite kregen wij niet. Ik ken verhalen van kraamhulpen die met stopwatch en jassen in hun handen bij de deur stonden. Echt.

– Ben duidelijk in wat je wilt, zet op het geboortekaartje dat visite op afspraak is en laat het geen zoete inval worden. Hou ook een tijdstip op de dag aan waarop je geen bezoek ontvangt. Niet alleen goed voor jezelf, maar ook je kleintje heeft moeite met heel veel indrukken op een dag en alleen maar van schoot naar schoot vliegen, is niet bevorderlijk voor de nachtrust van je uk, en dus ook niet voor die van jou. Ik deed dat niet. Want ik was niet moe (hield ik mezelf voor).  Met als gevolg dat ik na een week volledig instortte van uitputting. Niet handig.

Dont’s
– Voel je niet verplicht om mensen zo snel mogelijk langs te laten komen. Echt, ze wachten heus wel. Soms langer dan je zou denken. ‘Oh is hij al anderhalf? Joh wat vliegt de tijd, ja ik was in de buurt en ik  dacht, kom even langs.”

– Verval niet in je rol van keukenprinses en butler. Jij blijft zitten, kraamhulp en/of manlief regelen de rest. Na de bevalling kreeg ik niet meteen kraamhulp, ik beviel om half zeven ’s avonds. De volgende ochtend om half 9 zou de dame van het kraambureau voor de deur staan. Dus wat deed ik, vroeg opstaan, douchen, aankleden, ontbijt maken, eten en de woonkamer opruimen. De uitdrukking op het gezicht van de kraamhulp had iets van verbazing en teleurstelling. Ze had niet veel te doen die dag.

– Tegen je vermoeidheid vechten. Heb je er genoeg van en wil je niets liever dan naar bed? Geef het gewoon aan, desnoods even een seintje naar je man als je het vervelend vindt maar let op jezelf. Je rust heb je hard genoeg nodig.

Heb je nu zelf een kaartje ontvangen van een geboren familielid, kindje van vrienden of kennissen? Wacht dan de eerste dagen rustig af, bel even voor je langs wil gaan of het uitkomt en blijft niet te lang. Een kraambezoek van een half uur tot drie kwartier is heel normaal en lang genoeg. Bijpraten over andere dingen komt vanzelf wel weer. Heb je een kaartje gekregen en voel je er niks voor om langs te gaan, je hebt niks met baby’s, je hebt eigenlijk niks met de ouders, je wil niet luisteren naar verhalen over bevallingen en nachtvoedingen? Kraamvisite is geen verplicht nummer maar je kunt je afvragen of je niet gewoon even zin moet maken. Natuurlijk verschilt het of je een familielid bent, een verre kennis, of een goede vriend. Een baby is belangrijk voor ouders, het is een droom die uitkomt en dat willen ze delen met de hele wereld en dus zeker met jou (anders had je geen kaartje gekregen). Laat in ieder geval van je horen. Niet op visite gaan is niet onbeschoft, maar soms wel gewoon helemaal niet netjes. Zeg nou zelf, je zou het ook leuk vinden als mensen tijd maken voor jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s