This or that, Mommytag

Op veel mamablogs is de this or that mommytag te vinden. Voor deze ‘pregnancy monday’, geef ik jullie mijn voorkeuren en keuzes. Lees je mee? 

Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling: 

Thuis bevallen lijkt me hartstikke fijn. Je eigen bed, gunstig licht, geurkaarsjes, zachte muziek en niet teveel poespas. Ultiem ontspannen in je eigen vertrouwde omgeving. Tenminste, dat is de bedoeling en het idee er achter.  Maar hoeveel geurkaarsjes en cd’s klassieke muziek er ook zouden zijn, ik denk niet dat ik me zou kunnen ontspannen. Mijn neatfreak-aard wil geen rotzooi in huis, nu weet ik dat je je daar niet druk over hoeft te maken maar dat doe ik toch. Vooral op dat soort momenten. Aan de andere kant ben ik nogal hypochondrisch ingesteld. Geef mij ook vooral geen google als ik een griepje of een zweempje eczeem bespeur, eind van de dag is de diagnose dat ik waarschijnlijk dood ga binnen drie dagen. Nooit bevorderlijk voor de gezellige sfeer. Met de wetenschap dat ik veilig lig, in het instituut waar eventuele hulp niet ver weg is, en ik niet nog in een ambulance door weer en wind (en centrum Amsterdam) moet, is het ziekenhuis voor mij de beste optie. Voor de mogelijkheid tot pijnstilling heb ik het bij mijn zwangerschap niet gedaan, ik wilde op eigen kracht bevallen. Bij een volgende zwangerschap, ligt dat even ietsje anders.

IMG-20150119-WA0076

Verloskundige of Gynaecoloog:

Begeleid worden door de verloskundige vond ik fijn. Ik kende haar en zij kende mij. Door complicaties tijdens de zwangerschap heb ik ook heel wat gynaecologen gezien, zo ook tijdens te bevalling toen ik medisch werd. Met gynaecologen heb ik nooit moeite gehad, ze waren allemaal even aardig. Al vond ik de mannelijke gyn in opleiding wel een beetje gek. “Hoe voelt dat nu, zo’n echo?”. Ehm, tja.

Eten voor twee of geen hap door je keel vanwege het maagzuur:

Ik eet altijd voor twee, dat veranderde tijdens mijn zwangerschap niet. Wel had ik de hele dag door honger. De crackers en stukken komkommer waren niet aan te slepen. Tot week 34 toen ook voor mij de wondere wereld van maagzuur open ging. Wel honger, maar niet willen eten. Wel moe, maar niet kunnen slapen. Half recht op in bed, en denken ach, ook dit hoort er bij.

Nesteldrang voor of na de bevalling

Nesteldrang. Tot heel laat in de zwangerschap heb ik niets in het huishouden gedaan. Ik was vooral moe. De keuken opruimen? Deur dicht en je ziet er niks van. De woonkamer stofzuigen? Kan ook wel morgen. Laat mij maar zitten met mijn boek. Maar ook ik kreeg het op mijn heupen in het laatste trimester. Tot aan de plinten toe, op mijn knieën, brandschoon moest het. Die gekkigheid verdween overigens net zo snel als de pijn na de bevalling. Gelukkig, want het kost veel te veel tijd.

Wel of geen foto’s van de bevalling:

Het fototoestel staat op het lijstje, dus die was uiteraard mee naar het ziekenhuis. Mijn vriend was alleen zo onder de indruk van alles die dag, dat de camera netjes in de tas is blijven zitten. De verpleegkundige vroeg of ze foto’s moest maken van het moment dat de navelstreng werd doorgeknipt. “Foto? Nee joh, of ja, doe maar wel, toch.” Vooraf wilde ik ook liever niet dat er foto’s tijdens de bevalling zouden worden gemaakt. Flatteus is toch anders, dacht ik. Achteraf heb ik daar wel spijt van. Ik was zo in mezelf gekeerd dat ik de helft niet meer weet of gewoon niet heb meegekregen. Foto’s zouden een mooie herinnering zijn, gewoon voor ons zelf. Niet om met de wereld te delen. Zoals ik zei, flatteus is anders.

Geslacht bekend of onbekend voor de bevalling:

Unisex is niet aan mij besteed. Daarnaast ben ik veel te nieuwsgierig en kan ik niet goed tegen verrassingen. In de zestiende week stonden we dan ook op de stoep bij prenatal hearts in Amersfoort voor een geslachtsbepalingsecho. Meteen gericht kopen, echt na kunnen denken over de naam en toeleven naar mijn kleine ventje, ja dat zou ik bij een volgend kindje weer zo doen. We hebben het geslacht ook niet geheim gehouden voor familie en vrienden. De naam wel, die is tot het allerlaatste moment geheim gebleven. Er moet wel iets nog een verrassing zijn.

20140702_162300 (1)

Wel of geen buikband: 

Met buikbanden heb ik niet zo veel. Ik had ook niet zo’n hele gigantische buik trouwens, dus nodig vond ik het ook niet. Ik droeg broeken met een buikstuk, daar kon ik genoeg steun uit halen. God wat zaten die lekker, moesten ze voor de gewone mode ook maar eens doen.

Zomer of winter zwangerschap:

Hoewel het (meestal) niet te plannen valt was ik blij dat ik in de winter hoogzwanger was. Tijdens mijn zomervakantie in zuid Spanje was ik twintig weken zwanger en de warmte deed me geen goed. Ik zat liever binnen met airconditioning. Best zonde als je bedenkt hoeveel geld zo’n vakantie kost. Lopen in de zon kostte me vreselijk veel moeite, zon op mijn huid kon ik trouwens überhaupt niet verdragen. Nee, als ik weer in de zomer zwanger ben, doen we een weekje texel. Ook leuk, minder warm!

 Pufcursus of zwangerschapszwemmen

Ik ben een keer naar zwangerschapszwemmen geweest. Best leuk, maar mij iets te zweverig en iets te rustig. Drijven op een mat, terwijl je naar een tl-buis boven je hoofd ligt te staren, het deed mij niet zoveel. Een pufcursus stond wel op de planning. Ik ben zo iemand die graag vooraf alles wil weten. Wat kan er gebeuren? Hoe moet ik dan reageren? Wat zijn de opties? Maar helaas, het liep (zoals veel deze zwangerschap) even anders. Voor een pufcursus had ik geen tijd. Vanaf zevenentwintig weken ben ik af en aan het ziekenhuis in geweest en daardoor kon ik geen cursus volgen. Zo zie je maar, het valt allemaal niet te plannen. Om me toch een beetje voor te bereiden op de bevalling kon ik wel een cursus in een dag doen. Hartstikke leuk! Een zaterdag, alle ins en outs, geen verrassingen meer. Kost dat? 102 euro voor een halve dag. Weet je wat, er is nog geen kind blijven zitten tijdens een bevalling, het zal vast wel goed komen. Die honderd twee euro is goed besteed, aan de babyuitzet.

20141107_224204

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s