Het kinderdagverblijf

Mocht ik nog een keer zwanger raken, dan verhuis ik naar Zweden. In Zweden heb je recht op maximaal 96 weken verlof. Zesennegentig weken! In de ranking van Europa staat Nederland op een gedeelde negende plaats met onze zestien weken betaald verlof. Waarom is dat zo verschillend eigenlijk? Zesennegentig weken. Tachtig weken meer dan hier. Tachtig weken meer met je kleine ukkepuk. Ik wil ook.. Helaas, realiteit is anders. Om een beetje fatsoenlijk rond te komen en nog geld over te houden voor leuke dingen, zal ik toch ook weer aan het werk moeten. En ukkie? Die mag naar het kinderdagverblijf. 

Als ik geen vakantie op had kunnen nemen had mini er al gezeten. Een kindje van 10 weken, op het kinderdagverblijf. Ik vind het nogal wat. Nu is hij dertien weken als hij vast deel uitmaakt van babygroep Bambi. Iedereen kijkt hem vertederd aan, ach wat is hij klein. Dan voel ik me spontaan schuldig. Ja, hij is klein. Wat had ik hem graag nog even helemaal voor mezelf gehad..

Zesennegentig weken zwangerschapsverlof. Kan ik daar een petitie voor tekenen?

Bij het intake gesprek een aantal weken geleden werd de datum voor zijn eerste dag vastgelegd. “Goed, dan start hij op donderdag. Dat betekent de week ervoor drie dagen wennen.” Drie dagen? Was één niet genoeg? Hij is een minibaby, hij vindt alles goed en gezellig dus dat komt best wel in orde. Kan hij niet nog heel even langer bij mama blijven?

Zo gezegd, zo gedaan, mini gaat drie (korte) dagen wennen op het kinderdagverblijf. Eerlijk? Het is best wel fijn. Het eerste weekje kinderdagverblijf, van dag tot dag.

20150415_082521

Maandag 13 april 09.30:
Mini mag twee uurtjes wennen. Wat is twee uurtjes? Omdat we vakantie hebben kunnen vriendlief en ik mini samen wegbrengen. Als we naar buiten lopen kijken we elkaar aan. “Koffie!”. Eerste halte is een coffee company. White mocca latte en een cappuccino alstublieft. We kletsen wat, genieten van de ochtendzon en voor we het weten kunnen we kleintje alweer ophalen. Hij ligt te slapen. Net. Ach, zullen we nog een rondje lopen? Nee.. we leggen hem thuis wel weer in bed. Nu is het knuffel tijd.

 

Woensdag 15 april, 08.30 uur:
Een ochtend wennen vandaag. Tot 13 uur. Het is stralend mooi weer vandaag. Het wordt ruim 20 graden. Dat zal vast meehelpen aan de beleving van je kindje een ochtend missen. We brengen mini weg en springen op de fiets. Koffie aan de kade in de zon, is het devies. We zitten aan het water, bakkie, kletsen over toekomstplannen, werk, vakantie en kindje. In de zon. Het waait een beetje maar het is zeker niet koud. Als we mini weer ophalen krijg ik van de leidster te horen dat hij heeft geverfd. Geverfd? Hij is nog geen drie maanden. Hoe dan? Blijkbaar kan alles en waarempel, zijn voetafdrukken staan netjes op een vel papier. Het wordt een koningsdagmuts. Fantastisch, ik ben zomaar trots!

20150415_111000 20150415_142347

Donderdag 16 april, 08.30 uur:
Vandaag mag hij de hele dag, nou ja, tot drie uur vanmiddag. Het mooie weer is er af. Ik hoef nog niet te werken, wat nu verzonnen? Mini lacht breeduit naar de leidsters als we hem binnen brengen. Hij heeft de harten nu al gestolen, kleine prince charming. Het lijkt een hele lang dag te worden, maar als ik het huis van boven naar beneden gepoetst heb, de bedden heb verschoond, de knuffels heb gewassen kom ik eigenlijk nog tijd te kort om het lakentje voor zijn bed te strijken. Vlug, vlug, dan kan hij in een schoon bed als hij thuis komt. Vriendlief heeft wat werk kunnen inhalen en samen halen we hem weer op. Hij ligt naast zijn nieuwe vriendinnetje in de box. Te lachen.

IMG-20150416-WA0004

“Gaat je baby voor het eerst naar het kinderdagverblijf? Achgod, wat zielig. Vergeet geen kleenex te halen, dat wordt huilen!”. Ik heb niet gehuild. Niet één seconde. Is dat slecht? Ik had verwacht dat ik het moeilijker zou vinden om mini weg te brengen.  Zou het makkelijker zijn omdat ik de zorg voor ukkie al eerder langere tijd uit handen heb gegeven (aan mijn moeder, mijn schoonmoeder)? Of omdat ik een heel goed gevoel heb bij de leidsters van de babygroep? Misschien wordt het ook wel moeilijker als ik weet dat ik de hele dag weg ben en hem waarschijnlijk niet wakker ga zien op de dagen dat ik moet werken. Voor nu denk ik niet dat ik me druk hoef te maken over die tijd bij het kinderdagverblijf. Het zijn maar twee dagen in de week. Wij hebben het zo kunnen regelen dat we allebei op verschillende dagen vrij zijn zodat mini zo veel mogelijk bij ons kan blijven. Ik zal mijn vriend opnieuw moeten leren kennen, zo weinig vrije tijd krijgen wij nog samen, maar ook dat komt wel weer. Met een gerust hart breng ik de kleine weg. Zo kan ik op mijn gemak ook weer beginnen aan het werkende leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s