Mama tijd!

Sinds mini, is het mini-tijd. Logisch ook. Mini heeft zijn ouders nodig. Bij alles. Maar als je dan een momentje hebt – kleintje slaapt, papa is thuis, oma komt een avondje oppassen – dan is het mama-tijd. Even alleen voor jou. Hoe? Lees verder!

Alle tijd voor jezelf is ineens bijzonder. Heb je twee minuten om onder het water door te rennen ’s morgens is dat bijzonder (fijn). Was je al vergeten dat thee warm hoort te zijn? I rest my case. Maar dames, mama’s zijn belangrijk! Mama is immers de hoeksteen van het gezin. Een gelukkige mama is een gelukkig kind, een mooie mama is een gelukkige papa. Hoe doe je dat, tussen tien voedingen, even zoveel poepluiers en heel veel gehuil door?

Neem tijd waar het kan!
Doe niet zoals ik: “Mini slaapt! Vlug! Huishouden, was draaien, strijken, dweilen!” Heb je je kroost in bed, zet meteen een kop thee (doe er wat koud water bij, drinkready!), kruip in je favo hoekje van de bank, pak een boek, je telefoon of je ipad en geniet van die (paar) minuten stilte. Heb je je thee op en is het nog stil, kun je altijd nog de was doen. Zo ook ’s avonds. Ligt je kleintje in bed, pak een boek en kruip onder de wol. Of nog heel even de tuin in, de avondzon op je huid voelen. Adem in, adem uit.

Ben lief voor jezelf
Ik koop dus niets meer voor mezelf. Ik struin heel het internet af naar leuke bijzondere aparte babykleertjes, ben ondertussen aandeelhouder bij Zara mini en kan me helemaal uitleven als we gaan winkelen bij prenatal. Voor mini geef ik ook heel makkelijk geld uit. Hij heeft alles nodig (heilig van overtuigd) en alles is een soort cadeautje. Voor mezelf, koop ik niks. Heb ik iets in mijn handen, heb ik het al teruggehangen voor ik bij de kassa ben. Bloedheet krijg ik het ervan. “Ik heb dit toch niet nodig, het is wel een beetje duur, zou ik dat wel doen, straks pas ik het niet meer..” Toen mijn vriend me aankeek als een botsauto en zei dat ik heel vlug even normaal moest doen heb ik toch, met zweet over mijn rug, twee spijkerbroeken voor mezelf afgerekend. Mooi dat ze zijn! Ik voelde me weer even een vrouw, in plaats van een moeder in spuugjoggingbroek, toen ik voor de spiegel stond. Je verdient het, ja, je hebt het nodig (als je net als ik niet al je kilo’s meteen kwijt bent) en je mag ook best wel eens heel lief zijn voor jezelf! Kun je niet naar de winkel? Online winkelen kan altijd, zelfs als je ukkepuk op je borst ligt te slapen. Vrouw, doe waar je goed in bent! Multitasken!

Een douche, een echte, langer dan twee minuten. Daar knap je van op.

Ga even echt douchen
Stel, je vriend of je man is thuis. In principe kan hij ook even voor mini zorgen. Ik vond dat in het begin best wel een ‘ding’. Een kwestie van loslaten denk ik. Ik gaf volledig borstvoeding, dus mini was afhankelijk van mij. Toen hij ineens flesvoeding kreeg, of gekolfde melk in een flesje, kon papa het doen. Ik voelde de noodzaak om in de buurt te blijven. Heb je hem goed vast? Heb je een spuugdoekje? Let je erop dat het een kwartier duurt? Echt, ik was waarschijnlijk bloed irritant. Papa kan best voor zijn zoon zorgen en een overbezorgde stresskip daar wordt niemand vrolijk van. In plaats daarvan, sluit je op in de badkamer. Een half uur quality time met fijne douchegels, badolies, je favoriete bodylotion. Geef je nagels een keer een laagje verf, föhn je haar. Trek iets leuks aan. Knapt een mens van op, echt.

Ga er op uit
Toen mini nog in de categorie ‘huilbaby’ viel, heb ik op de rand van de bank zitten wachten tot mijn vriend thuis kwam van zijn werk. Zo gauw er gezegd werd dat er nog boodschappen in huis gehaald moesten worden had ik mijn jas al aan. “Ik ga wel” en weg was ik. Buitenlucht, stilte, even alleen met jezelf. Dat is geen vluchten, dat is gezond. Die tijd heb je nodig. Ga gerust een blokje om, even met jezelf en je eigen gedachten. Even alles op een rijtje zetten en organisatorisch opruimen in je hoofd. Regel papa-dag of oma-dag. Bel een vriendin, ga die kop koffie drinken. Al is het maar een uurtje, je kunt je als herboren voelen. Zeker met een moeilijk kindje, als je soms echt niet weet waar je de energie vandaan moet halen. Energie zit echt in de wind. Een half uurtje zon en je bent weer even good-to-go!

Happy mom means happy family!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s