Verlof, en nu?

Ik ging vroeg met zwangerschapsverlof, als je tenminste mijn ziektewet weken meerekent. Vanaf week 30 zat ik thuis. Dan plof je op de bank en denk je aan al die weken waarin je uitgeleefd hebt naar het moment dat je helemaal niks meer hoeft. Maar wat doe je, als alles en iedereen om je heen moet werken of verplichtingen heeft? Tien tips tegen een bore-out in je verlof.

Pritchett__Ginger_Pritchett_Photography_LLC_18_low

1: DVD’s kijken.
Ben je in verwachting in de winter (zoals ik) is dit een schitterende oplossing. Van bed naar bank met je deken onder de arm. Kom maar op tranentrekkers! Aan je emoties zal het niet liggen. Na het advies van de gynaecoloog voor volledige bedrust was dit überhaupt de enige mogelijkheid. Carrie Bradshaw heeft me door heel wat dagen heen gesleept.

Als Bobbi Eden kan haken, kan ik het ook!

2: Poetsen
Heb je nog geen nesteldrang? Dat komt omdat nesteldrang een uiting is van de complete-and-utter-boredom die voortkomt uit je zwangerschapsverlof. Als je echt niks meer om handen hebt en je wil bezig blijven, ga je op enig moment vanzelf poetsen. Of schilderen, of behangen. Als je nog een babykamer af moet maken is dat nu het moment!

3: Uitslapen
Als je dat kunt. Ik kon het niet, ik kon helemaal niet slapen, maar ik bleef wel stug zo lang mogelijk liggen. Kopje thee, de krant, de ipad, lezen en liggen. Heerlijk. Lukt je echt niet meer als de kleine er is. Dus go for it!

4: Dagboek bijhouden
Schrijf op hoe je je voelde deze dagen. Wat je verwacht en wat je hoopt voor de komende tijd met je kleintje. Maak foto’s van je buik. Er komt een tijd dat het voor je gevoel allemaal in een split-second voorbij ging en je je afvraagt of je echt ooit achttien kilo zwaarder bent geweest. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

5: Vind je verborgen hobby
Toen ik het echt niet meer wist vond ik ergens een haaknaald en een bolletje wol . Het hek was meteen van de dam. Naar de Hema geracet en met tassen vol garen en haaknaalden weer terug. Ik ging kleedjes maken, een jasje misschien zelfs! Als Bobbi Eden het kan kan ik het toch ook? Het is nooit gekomen tot iets wat ook maar leek op een kledingstuk en ik heb dit talent uiteindelijk dan ook maar laten varen. Maar niet voordat het me een paar weken bezig gehouden heeft.

Nesteldrang is een uitvinding van vrouwen in hun zwangerschapsverlof.

6: De buitenlucht in!
Is het lente of zomer? Ga naar buiten! Ook al heb je geen compaan, op een terrasje ben je nooit alleen. Je favo tijdschrift lezen onder het genot van een verse jus en de zon heeft nog nooit iemand kwaad gedaan (mits je je beschermt tegen de zon natuurlijk). In de winter is een rondje wandelen ook aan te raden. Elke dag deed ik het een uurtje om niet in een grauwe zwerver te veranderen.

7: Lees een boek
Een echt boek. Geen column in de volkskrant of een blogpost op internet. Een boek. Combineer je uitje buiten met een bezoek aan de boekhandel of de bibliotheek en beloon jezelf met een goed boek. Of studiemateriaal baby-wise. Ik heb wat boeken verslonden in mijn verlof. Baby in een slaapritme, baby groeit, baby ontwikkeling, bevallen doe je zo…

8: Babykleertjes wassen
Want dat doe je in je verlof. Ik heb het ook gedaan, een keer. Daarna ben ik er mee opgehouden om alles panisch te wassen voor het gedragen wordt. Hoevaak doe ik dat voor mezelf? Nooit. De eerste keer wasjes voor de baby waren ook braaf met neutraal wasmiddel zonder wasverzachter. Ach, je doet het want je wil het allerbeste voor je kleintje. Maar nu gaat alles gewoon met onze was mee, dat was ook de tip van de kraamhulp. We worden zo voorzichtig met alles dat kindjes bijna gedoemd zijn tot het ontwikkelen van allergieën omdat we ze echt nergens meer aan blootstellen.

9: Leer koken
Ben je ook een kookmuts? Een culinaire nitwit? Of gewoon lui? (Ik voldoe aan al het bovenstaande), pak dan je kookboeken uit de kast en ga aan de slag. Ik moest best creatief worden toen mijn halve menukaart geschrapt werd. Geen zalm, geen rauw vlees, geen zacht gekookte eitjes. Ik was altijd thuis dus een warme maaltijd voor mijn vriend om half zeven zou best aardig zijn. Daarnaast moest ik sowieso leren hoe je vlees niet verbrand en hoe broccoli niet in soppig snot veranderd. Ik werd vrienden met Jamie. Whack it in the oven!

10: Ben lief voor jezelf!
Een gezichtsbehandeling hier, massage daar, kopje koffie bij starbucks, shopping spree door de kalverstraat of een online equivalent hiervan. Verzin het. Wat jou ook maar gelukkig maakt. Ga een avondje weg met vriendlief. Ga naar die film, boek dat weekendje weg. Ik had energie beneden het nulpunt maar ik ben blij dat we er nog vanalles uit gehaald hebben met zijn tweeën. Nu zijn we blij als we elkaar een paar uur zien ’s avonds en ik ben blij als ik pas na twintig minuten in slaap val bij een film. Moe zijn heeft een andere definitie gekregen. Geniet samen, van elk moment en van wat komen gaat. Het wordt nooit meer hetzelfde. Het hoeft geen geld te kosten trouwens, een wandeling langs het strand, door het park om de hoek, koffie op de bank, is ook fijn!

Elk cliché is waar. Je bent nog heel even jij, nog even vrouw of vriendin, los van je moederschap. Geniet daar van. Leef daarnaar. Je gaat echt de mooiste tijd van je leven tegemoet maar je sluit ook een fase af.

Liefs, Stephanie

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s