Moederdag

Een pennenbakje van macaroni, een schitterende ecoline tekening, een gedichtje. Er was een tijd dat ik mijn stinkende best deed om een moederdag cadeautje te maken. Vanaf nu ben ik degene die de knutselwerkjes krijgt.

wpid-quote-stevie-wonder-mama-was-my-greatest-teacher-a-teacher-113707.png

Mijn moeder is een fantastische vrouw. Ze is lief. Ze is zorgzaam, ze heeft humor, ze is sociaal en slim. Mijn moeder heeft ervoor gezorgd dat het mij en mijn broer aan niets ontbrak. Onze jeugd was volkomen zorgeloos en fijn. Als ik uit school kwam was ze daar, met thee en speculaasjes, om mijn verhalen aan te horen. Dit jaar werd mijn moeder voor het eerst oma, en dat doet ze geweldig. De blik in haar ogen herken ik van vroeger en de warmte die mijn zoon voelt hebben wij altijd om ons heen gehad.

Als ik op een onbewaakt moment in mezelf praat, hoor ik mijn moeder.

Ik heb veel van mijn moeder geleerd. Bewust en onbewust. Ik heb geleerd kansen aan te pakken. Ik heb geleerd om vriendelijk, fatsoenlijk en beleefd te zijn. Ik heb geleerd wat stabiliteit is en hoe ik om moet gaan met tegenslagen. Soms, als ik tegen mijn vriend of mijn zoon praat, of als ik tegen mezelf klets, hoor ik mijn moeder. Ik lijk op haar en daar ben ik trots op.

Nu ik zelf moeder ben waardeer ik eens te meer wat zij voor ons betekend heeft. Moeder zijn is prachtig, maar het brengt een verantwoordelijkheid met zich mee en een constant gevoel van zorg. Moeder ben je altijd. Elke dag, elke minuut. Ook als je je niet lekker voelt. Ook als je even liever wil verdwijnen of als je ziek bent. Nooit heb ik aan mijn eigen moeder gemerkt dat zij zich wat minder voelde. Ze was er, ze is er, altijd.

Moeder ben je elke dag. Altijd. Ongeacht je gevoel.

Morgen heb ik mijn eigen eerste moederdag. Mini heeft iets gemaakt op het kinderdagverblijf. Het crêpepapieren cadeautje ligt al in de keuken. The first of many. De glimoogjes van trots als hij iets gemaakt heeft, de natte kusjes die hij komt brengen. Ik kijk zo ontzettend uit naar al die jaren waarin hij niet alleen groeit, maar ik net zo hard groei als mama.

De allermooiste baan die er is.
Fijne moederdag morgen mama, fijne moederdag alle andere mama’s.

Liefs, Stephanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s