Het leed dat darmkrampjes heet

Je geeft je kleintje eten en daarna begint hij hartverscheurend te huilen. Wat een volume zit er in zo’n kleintje. Hij balt zijn vuistjes, schopt met zijn beentjes en overstrekt zich. Darmkrampjes, tenminste dat denk je want dat zegt het internet of je consultatiebureau. Kindje heeft geen usb-poort van waaruit je de diagnose kunt downloaden. Dus je gaat aan de slag. Hoe gaan we om met darmkrampjes?

Jongetjes schijnen er meer last van te hebben dan meisjes. Teveel lucht in de darmen, te gulzig gedronken, stress, het kunnen allemaal oorzaken zijn van pijnlijke darmen. Tel daar nog even een onderontwikkeld darmstelsel bij op en je kunt op je tien vingers natellen dat dat voor een mensje dat net heeft leren ademhalen een complete nachtmerrie is. Wat kun je doen? Je googlet, ookal weet ik nu dat je dat niet moet doen, en komt overal hetzelfde tegen:

1: Rustig eten! Laat je kindje minstens twintig minuten over de fles doen, gaat het sneller en drinkt hij gulzig neem dan een speen met een kleiner gaatje.
Oké, daar zit je dan met je hongerige kind op schoot. Twintig minuten, daar gaan we. Uw tijd gaat nu in. Als je op de klok kijkt als de fles leeg is zijn er krap twaalf minuten voorbij. Een blik op de verpakking van je fles, of de speen, en je leert dat een gaatje kleiner niet bestaat. Bedankt voor de tip! Je kunt proberen halverwege de fles even te stoppen met voeden en je kindje tussendoor een boertje laten doen. Dat werkt op zich prima alleen moet je wel even door de verwijtende blik en krijsende huil van je boze baby heen. Zeg nou zelf, jij wordt ook niet gelukkig als je milka choco-swing chocoladereep halverwege ineens wordt afgepakt. Goed boeren is wel bijzonder effectief, ook na de fles. Zelfs als mini in een foodcoma was beland na het drinken tilde ik hem toch even over de schouder, die lucht kan maar weg zijn!

2: Rustig eten bij borstvoeding.
De eerste weken is dit moeilijker dan een zwitsers raadsel oplossen. Als je kindje eindelijk honger heeft (want jij staat op knappen), wordt er een soort gateway geopend. YES denken die gigantische borsten, we mogen weer! Met als gevolg dat de melk met een bloedgang naar buiten komt. Je kindje schrikt en trekt zich even terug waarna hij een soort supersoaker-straal in zijn gezicht krijgt. Oeps. Toch even het eerste toeschietreflex opvangen of weg laten lopen. Het helpt, maar ook hier worden gulzige kindjes niet gelukkig van.

3: Flesvoeding vervangen door speciaal anti-krampjes melkpoeder
Ik ben gemaakt voor marketing. Echt de ideale klant van tell-sell, dat ben ik. Ik geloof namelijk alles. Als de reclame zegt dat het klopt, dan is het ook zo. Tot je het koopt en die keramische anti-aanbak pan gewoon vervormt door de warmte van je gasfornuis. Zo ook de babyvoeding voor darmkrampjes. Ik zag het staan, Hero Baby Comfort, tegen darmkrampjes. Euforie! Dit is het. Aanschaffen dus. Eigenlijk is het net zoals clearasil. Als het zou werken waren al die andere middeltjes volstrekt overbodig. Doe het niet, laat die verpakking Hero Comfort maar gewoon in de schappen staan. Het maakt geen verschil uit, behalve dat het een paar euro duurder is, want wij wanhopige moeders doen alles voor ons kind en de fabrikant wil ook gewoon geld verdienen. Wat de voeding belooft te doen is wat zwaarder op de maag liggen zodat het minder makkelijk omhoog komt. Het effect dat ook johannesbroodpitmeel heeft. De concentratie van dit spul in die comfort voeding is echter zo laag dat het bijna niks kan doen. Koop dan liever echt johannes brood pitmeel om toe te voegen aan je fles. Voeding tegen darmpkrampjes is als die keramische anti-aanbak pan. Klinkt leuk, doet niks.

4: Warmte toevoegen
Ja! Als mijn buik tegensputtert is het eerste dat ik uit de kast haal een kruik. Lekker heet water en vervolgens als rolmops onder een dekentje met de helende warmte tegen me aan. Werkt ook bij kindjes (geen heet water, overigens). Wij kregen de KipKep Woller, zo’n pittenzakje voor in de magnetron op perfect formaat voor je baby. De pitjes gaan precies op de pijnlijke plekjes hangen als je het zakje op het buikje van je uk legt. Leg je kindje een beetje in foetus houding tegen je aan, drapeer het pittenzakje rond zijn buik en zie hoe hij ontspant. Zorg dat hij zich niet gaat strekken, strekken is een reflex bij die kleintjes als ze krampjes hebben maar dan drukken zijn buikspieren tegen zijn darmen aan, dat het alleen maar erger maakt. Lekker knuffelen dus!

5: Druk op het buikje
Ook een hele fijne. Loop rondjes met je kindje op je arm. Hij ligt met zijn gezicht naar beneden op je onderarm waardoor je arm als een soort drukpunt op zijn buik werkt. Met een beetje geluk valt hij zelfs in slaap na een paar rondjes. Het scheelde hier in ieder geval heel wat gehuil.

6: Heb geduld, het gaat over
Darmkrampjes duren niet de hele dag. Vaak een half uur na de voeding. Als mini ontroostbaar was pakte ik hem dicht tegen me aan en zei alleen maar: “huil maar schatje, het doet pijn maar het gaat echt over”. Geruststellen, begrijpen en loslaten. Je kunt niet alles oplossen.

Na drie maanden moeten de darmkrampjes minder worden. Dat klopte wel, hoe snel die fles ook leeg is nu, meneer heeft geen kramp meer gehad en geloof me, we hebben heel wat meters afgelegd met mini op de onderarm.
Lief zijn voor je kindje, maak je niet te druk, dat voelt je kleintje alleen maar. Komt allemaal goed!

Liefs, Stephanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s