Baby’s eerste hapje

Hoera! Vier maanden. Stiekem heb ik hier als moeder naar uit zitten kijken. De wereld van eentonige melk wordt ineens verruimd naar groentehapjes fruithapjes en pap! Feest! Of niet?

Wat heb ik af zitten tellen naar die vier maanden grens. Niet omdat ik wil dat mini snel groter wordt, in tegendeel. Maar omdat ik wat variatie in de Nederlandse keuken best leuk vind. Melk is leuk maar ook maar zo wit. Ik wilde wel iets anders proberen. Ik heb wat voorschriften doorgelezen, ‘voedingsschema baby 4 maanden’ is zoekvraag nummer één als je mijn google opent. Fruit eerst? Groente eerst? Of toch pap? En dan ’s morgens of ’s avonds en uit een bord of uit de fles? Mijn hemel dit is ingewikkeld!

Ik kreeg als kraamcadeau een pakket met eerste hapjes en een pak bambix rijstebloem. We kochten een plastic nijntje bordje en plastic lepeltje met temperatuur indicator (handig). Nu nog even bedenken waar we mee gingen beginnen. Na een uitgebreide balans van internet te halen besloten we te beginnen met rijstebloem. Dat voeg je gewoon toe aan je flesvoeding (of borstvoeding) dus het is niet helemaal vreemd. Je kunt het in een bordje doen of in de fles. We kozen voor het bordje, anders hadden we nog die beleving niet – lekker he, we denken ook alleen aan onszelf -. Eens kijken hoe mini het er vanaf brengt met een lepel.

Zo gezegd zo gedaan. Melk opgewarmd, in een bordje en dan rijstebloem toevoegen. Het spul lijkt op van die irritante verjaardagsversiering die je twintig jaar later nog tussen de parketplanken vindt. Inclusief glitters en alles. Dit is gezond? Ach het zal gerust. We roeren het goedje tot een niet al te dik papje, checken de temperatuur en zetten mini in de kinderstoel. Nou kind, daar ga je! De eerste hap was een complete overdondering. Als hij kon praten had hij iets gezegd in de trant van “waar ben jij nou mee bezig? Ik wilde melk en nu krijg ik behangplaksel?”. Hij kijkt er vies bij (zacht uitgedrukt) en kokhalst een keer. Uitspugen doet hij het niet. Mentaliteit van zijn moeder, ‘straks pakt iemand het af en heb ik niks meer, kan maar beter opeten wat ik nu heb’. Na vijf mini hapjes vindt hij het echt wel genoeg. Het vies kijken maakt plaats voor een vervelend snikje dus we stoppen er gauw mee. Geen vervelende associaties met eten, dat moet je je hele leven nog doen. We geven hem pap in de fles en dat gaat er in als zoete koek. Met een papspeen. Beginnersfout. Fles leeg binnen vijf minuten. Drogist gauw op het lijstje gezet, vanmiddag kleiner gaatje kopen.

De volgende dag proberen we een groentehap. Zeg nou zelf. Wie heeft er geen zin in geprakte bloemkool om vier uur ’s middags. Dat zouden meer mensen moeten doen. Als goede moeder proef ik om de temperatuur te checken, niet slecht. Het ruikt naar bloemkool, het smaakt naar bloemkool het ziet er alleen niet uit. Ook dit spuugt hij niet uit maar is het lekker? Ik krijg een verwrongen gezichtje te zien dat me hulpeloos aankijkt. Daar zit je dan, ingesnoerd in je kinderstoel terwijl je moeder je versgeprakte bloemkool probeert te voeren. Ik kan tenminste wegrennen als mijn moeder aankomt met een bord wortelstamppot. Ik denk dat het de textuur is waar hij aan moet wennen, dat in combinatie met het lepeltje is even een wereld van verschil. Ik doop de speen in de bloemkool en de speen wordt nog net niet met plastic en al verorberd. Ach, aan de smaak zal het niet liggen.

Hij gaat het vanzelf wel begrijpen. Ik krijg van alle kanten advies en zie overal berichtjes. ‘Je moet ook wortels proberen! Bloemkool is toch ook vies. Nee probeer beter eerst fruit!’ Het consultatiebureau verzekerd me toch echt met zachte groenten te beginnen (lees, bloemkool). Adviezen, adviezen. Leuk, lief en vast heel goed bedoeld, maar laat me maar gewoon. De zoektocht is al ingewikkeld genoeg.

Liefs Stephanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s