Zwanger zijn en goede voornemens

Zwanger zijn voelt als een soort 1 januari. Ineens heb je in volle overtuiging allerlei goede voornemens waar aan jij en je vriend (en je moeder, je zus, je broer, vooral je schoonmoeder, je buren, je baas, je collega’s en de plaatselijke krantbezorger) moeten voldoen. Of het nou over je eigen eten of over de opvoeding gaat, je hebt ze echt.

1: Super overdreven mega gezond eten.
Pizza’s, frietjes, chocolade, sowieso alles wat eerst frituurvet aanraakt, het mag niet meer. Je gaat gezond eten. Met de zwangerschaptest nog in de hand sta je bij het groentenschap van Albert Heijn. Brocolli, wortels (maar niet teveel), sla (maar wel eerst wassen), appels, peren, aardbeien, kool, mango, avocado. Met je mandje vol groen loop je triomfantelijk voorbij de koekjes en snoepjes. Die heb je niet meer nodig!

2: Smeren!
Zwanger zijn is prachtig, het mooiste wat er is en er over klagen mag echt niet. Maar we klagen wel massaal over die vervloekte striemen waar bijna niemand aan ontkomt. Striae. Doutzen heeft ze niet, hoe doet die vrouw dat? Vrouwen die ze wel hebben verenigen zichzelf massaal in tijgerstrepengroepjes om het goed te praten. Honey you have earned your stripes! Ja, natuurlijk is het de natuur en heb je een prachtprestatie geleverd, tuurlijk mogen we daar ongelooflijk trots op zijn en ik vind ook dat mijn lijf nu mooier is dan ooit.. maar ga jij me maar eens met droge ogen vertellen dat je nog nooit gebaald hebt van die mooie witte lijntjes naast je navel. Dus we rennen en masse naar het kruidvat voor een aanbieding van bio-oil. Onder het mom ‘baat het niet, schaadt het niet’: inslaan!

3: We gaan pas spulletjes kopen na de 20 weken schat.
Om mezelf niet hopeloos teleur te stellen, mocht de zwangerschap onverhoopt niet lopen als gepland, zou ik niks kopen voor dat we de twintig weken echo hadden gehad. Natuurlijk werkt dat zo niet. Na de positieve test had ik online al twee pakjes geshopt. Dat ik een week later met bloedverlies huilend de pakjes zou zitten knuffelen wist ik ook niet van tevoren. Je bent zwanger, je bent gelukkig, je bent overgenomen door hormonen. Toch gaven die pakjes en dat eerste knuffeltje me steun in die moeilijke weken. Blijven geloven dat het goed komt, en anders vind ik die pakjes over een jaar ook nog wel mooi. Aldus stond met 11 weken de kinderwagen te pronken in de kamer. Als je iets mooi vind, why wait?

4: Ik ga volgens mijn geboorteplan bevallen.
Laat het los, laat het gaan… vergeet deze utopie. Hou je niet vast aan mooie plannen, die waarschijnlijk niet uitkomen. Ik vond het maken van een geboorteplan al een bijzonder vreemde aangelegenheid. Waar wil ik bevallen? Nou in ieder geval niet thuis. Dat heeft vooral met persoonlijke redenen te maken, niet zo zeer met de medische wetenschap. Alhoewel de mogelijkheid tot verdoving ook geen onprettige gedachte was. Mijn bevalling verliep alles behalve volgens mijn ideale plaatje. Maar daar gaat het niet om. Hoe onsexy, onpraktisch – onetisch bijna – je ook moet bevallen, het resultaat is waar het om gaat, en de weg daar naartoe is helemaal niet belangrijk.

5: Ik ga een jaar borstvoeding geven.
Mijn keuze voor borstvoeding behoeft geen toelichting, die kun je vinden in een andere post. Ik was er van overtuigd dat ik dat een jaar zou volhouden. Ik zag mezelf al lopen met mijn koeltasje en elektrische kolf op het werk. De momenten met mannetje zo lang mogelijk volhouden. Leuk bedacht van mij, maar mijn zoon besloot anders. Na twee maanden viel mijn voornemen in het water.

6: Mijn kind komt niet in aanraking met rook. Ook niet tijdens de zwangerschap.
Ik ben een anti-roker. Ik heb nooit gerookt, ik zal nooit roken en eigenlijk heb ik een pertinente aversie tegen mensen die dat wel doen. Ieder zijn keuze, maar daar hoef ik geen last van te hebben. Mijn kind al helemaal niet trouwens. Als hij in zijn leven de (onnoemelijk stomme) keuze maakt om te gaan roken, is dat zijn recht. Tijdens de zwangerschap zal ik niet degene zijn die hem blootstelt aan zijn eerste trekjes. Waar goede voornemens falen waar je bij staat is dit een principe waar ik niet vanaf kan wijken. In mijn zwangerschap heeft dat geresulteerd in eenzame avondjes thuis als mijn vriend wel acte de présence gaf op verjaardagen, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad.

7: Mijn kind wordt niet vermaakt met Ipads of smartphones.
Ken je die tekst van je ouders of grootouders nog? In onze tijd kindje, was alles beter. Waar ik dat vroeger vreselijk irritant vond – prima dat jij geen internet had in je jeugd maar ik wil nu op msn want al mijn vriendinnetjes doen dat ook! – hebben we nu dezelfde neiging. Is het een generatie ding? Een leeftijdsgebonden kwestie? Zijn we jaloers op de nieuwe generatie? Koesteren we wrok tegen hetgeen wij niet hadden? Was ik niet ook ontzettend blij geworden van angry birds vroeger? Nee, Ipads zijn de belichaming van het kwaad en de de-personalisering van de samenleving (typte ik op mijn Ipad). Kinderen spelen niet meer buiten! Alleen maar schietspelletjes! Misschien moeten we het allemaal met een korreltje zout nemen. Mini wordt zielsgelukkig van het kleurenspel van Nijntje, of Uki, of shaun the sheep, en daarmee mama ook. Of hij later schietspelletjes gaat doen, zien we dan wel weer. Maar als we moe zijn van het zwemmen, spelen in de zandbak, lopen langs de eendjes en de paardjes, mogen we best even op de Ipad een filmpje kijken voor het slapen gaan. Tik Tak was ook zo slecht niet, toch?

Slechts een greep uit de voornemens die in mijn hoofd ronddoolden die 40 weken. Er staan er niet veel meer van overend, en dat is niet erg. Na 1 januari heb ik ook nog nooit een sportabonnement langer dan een maand volgehouden. Als je maar staat voor wat je gelooft, doet wat jij denkt dat goed is. Dan komt de rest vanzelf.

Liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s