Koortslip en een baby

Sinds mijn zwangerschap heb ik geen koortslip meer gehad. Of dat iets te maken had met de natuurlijke weerstand, het niet slikken van de pil, of mijn instelling om elke vorm van stress te vermijden, ik weet het niet. Toen mijn ukkie net geboren was had ik wel angst voor een uitbraak. Wat nou als ik nu een koortslip krijg? Een uitbraak van het virus bij jou, en besmetting bij je baby kan immers voor pasgeboren kindjes dodelijk aflopen. Vijf maanden heeft mijn imuunsysteem het weten te rekken, maar nu, na een week met veel stress, gedoe, chaos en een sluimerende griep op de achtergrond, kon het bijna niet anders. HELP! Ik heb een koortslip!

wpid-img_20150620_213652.jpg

Jarenlang ben ik al drager van het Herpes simplex virus, de koortslip. Hoe ik er aan gekomen ben weet ik niet. Mijn vader heeft het virus ook, dat zou het kunnen zijn. Het schijnt dat 80% van de Nederlanders drager is van dit virus maar ik behoor tot “the lucky few”, 10 tot 20% waarbij het -regelmatig- tot uiting komt. Voorheen kroop ik gewoon met een tube zovirax onder de dekens. Tien dagen ellende, hooguit. Kwaad kon het toch niet. Nu schiet ik lichtelijk in de paniek. Heb ik het wel op tijd voelen aankomen? Wanneer heb ik mini voor het laatst een kusje gegeven? Waar is mijn pot met pillen? Heb ik nog een tube zovirax en waar is dat verdraaide ding dan?

Geen kusjes, zo min mogelijk knuffels en opletten geblazen! Ik wil koste wat kost voorkomen dat mini dit virus van mij overneemt en ik hoop maar dat ik op tijd ben. Ik merk dat mijn mamaradar op volle toeren draait als het om vlekjes, plekjes en bultjes bij mini gaat. Stel je voor. Even relativerend, een koortslip uitbraak bij een kindje komt niet heel vaak voor, dit door de afweerstoffen die ze van hun moeder hebben meegekregen. Desalniettemin kun je het virus natuurlijk wel doorgeven. Voorzorgsmaatregelen dus! Hoe doe ik dat? Als ik toch twee dagen de zorg voor ukkie op me moet nemen?

wpid-20150621_191155.jpg

Handen wassen
Drieduizend keer per dag. Na elke handeling die ik doe was ik mijn handen. Nog een keer extra voor ik mini vastpak, verschoon of omkleed. Ik was mijn handen voor ik zijn bed verschoon, voor ik zijn kleren ga strijken, de hele dag door. Warm water en zeep zijn onmisbaar. Ik ben dan ook gauw naar de winkel gerend om een handzeep voor de gevoelige huid te kopen, je wil natuurlijk niet eindigen met schuurpapieren vingers.

wpid-20150621_191338.jpg

Wassen
Ook de wasmachine draait overuren, alles dat in aanraking komt met mijn lip of mijn gezicht gaat direct de was in. Handdoeken, kleding, kussensloop, je kunt het zo gek niet bedenken. Op zestig graden minstens. Net zolang tot de uitbraak voorbij is. Dat geldt trouwens ook voor de afwas. Elk glas dat ik gebruik gaat meteen door een zwembad van Dreft. Vriendlief mag niets gebruiken dat ik gebruik om een soort kruisbestuiving tegen te gaan. Ik proef de groentehapjes van mini met een aparte lepel en laat iemand anders de temperatuur van de fles controleren.

wpid-20150621_191436.jpg

Vitamientjes
Omdat een koortslip uitbraak heel goed het resultaat kan zijn van een verminderde weerstand is het nooit een slecht idee je afweersysteem wat op te krikken. Met hier en daar een bruistablet, veel vitamine C, appels, peren, bananen (doe gewoon gezellig een fruithapje mee ’s morgens) en een multivitamine om de dag mee te beginnen. Het is te laat, deze uitbraak ga ik er niet meer mee weg krijgen, maar het is wel degelijk iets om op te letten om een volgende uitbraak te voorkomen of uit te stellen.

wpid-20150621_191251.jpg

De drogist in huis
Alles dat niet meer werkt, maar wel verzachtend kan zijn voor pijn en andere ongemakken. Laten we eerlijk zijn, behalve dat je je in allerlei bochten moet wringen om je kleintje niet te besmetten is het gewoon ook bijzonder onaangenaam om een koortslip te hebben, buitengewoon on-sexy ook, trouwens. Ik kocht de kruidvat lipstickertjes om het besmettingsgevaar wat in te dammen, niet omdat het helpt tegen het verloop van een koortslip. Dat zeggen Compeed stickers wel te doen, maar de laatste keer dat ik die probeerde eindigde ik met een idiote uitslag over mijn hele gezicht. Nog minder sexy, doen we niet nog eens. Leuke belofte ook dat ze zeggen: ‘plakken, make-up opdoen en gaan!’, ja want dat ziet echt geen mens, die sticker…. Verder een zalfje, dat ook niet meer werkt om de uitbraak te verhelpen, maar wel verzachtend is voor de rest van je lip.

wpid-20150621_192823.jpg

The Holy Grail
L-Lysine, wat moet ik zonder jou? Tijdens mijn zwangerschap en tijdens de borstvoeding werd het gebruik van Lysine sterk afgeraden. Lysine is een stof die je lichaam niet zelf aanmaakt, maar je binnen krijgt door eten. Uitleggen wat lysine doet resulteert in een technisch verhaal over arginine en lysine verhoudingen. Kort gezegd zorgt een disbalans tussen beide tot de mogelijkheid van een uitbraak van het herpes simplex virus. In tijden als deze ben ik goede vrienden met mijn lysine supplementen en ik ben er van overtuigd dat door het gebruik van lysine de uitbraak korter duurt en minder heftig is. Hopen dat het ook voor deze geldt.

Voor nu, balen dat mini op een flinke afstand van mij moet blijven, maar dat halen we dubbel en dwars in over een dag of tien, dan moet het toch wel over zijn. Niet vergeten tegen die tijd over te stappen op een nieuwe tandenborstel. Wat vaker met Dettol door het huis rennen & vooral lief zijn voor jezelf, ik moet ook gewoon uitzieken, zo moet je het zien.

Liefs, Stephanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s