Het is zomer en kindje wil niet meer drinken

Eindelijk! De zomervakantie staat voor de deur en dat is de weergoden niet ontgaan. Barbecue, zon, hitte en een appartement midden in de stad omringd door beton. Het is heet en om het een beetje draaglijk te maken moeten we veel drinken. Maar juist dat, wil die kleine niet.

Ik ben gemaakt voor de zomer. Een typische winterdip is best aan mij besteed. Korte, donkere, koude dagen maken mij doorgaans meer neerslachtig dan vrolijk en ik kan dan ook niet wachten op de eerste lentezon en warme terrasmomenten. De zon maakt het leven leuker. De mensen zijn vriendelijker, de kleuren zijn mooier, en het mag allemaal wat rustiger. ’s Morgens al buiten ontbijten om ’s avonds heel laat nog met een glaasje wijn op het terras te zitten. Heerlijk! Maar ook die heerlijkheid heeft grenzen, als je het mij vraagt. Die grens werd deze week toch echt wel bereikt. Oei wat was het heet, en dan is het eventjes heel jammer dat je decadente appartement in Amsterdam Oost geen balkon heeft, dat je voortuin uit asfalt bestaat en dat je airconditioning het als toetje ook nog begeeft.

Die tropische hitte waarin een gemiddelde Nederlander niet kan functioneren zonder zwembad, strand of andere vorm van permanente verkoeling is ook uitermate vervelend voor je pasgeboren ukkie. In mijn huis stijgt de temperatuur met gemak tot boven de 25 graden. Geen enkele ruimte als uitzondering. Een rondje buiten lopen geeft geen verkoeling dus we zijn veroordeeld tot zitten en niet bewegen. Ik hang dan ook vooral als een soort uitgewrongen vaatdoek over de rand van de bank. Fles water bij de hand en meer niet. Niet te gek doen. Kon ik dat maar uitleggen aan die kleine smurf van mij. “Niet zo hard huilen moppie, dat is alleen maar nog warmer”.

Op zich doet mini het goed in dit weer. Hij is even vrolijk en gezellig als altijd, alleen die warme melk vier keer per dag.. Alsof het nog niet warm genoeg was moet hij ook nog bijna een liter warme vloeistof naar binnen zien te werken. Precies daar heeft mini geen zin in. Ik snap het best wel. Ik heb ook geen zin in eten. Jammer voor mini dat zijn eten ook zijn drinken is en hij dus wel moet. Van de fles laat hij meer dan de helft staan. Als nieuwbakken mama baart mij dat natuurlijk zorgen. Uitdroging! Help! Als dan het kinderdagverblijf ook nog belt dat hij niet meer wil drinken ben ik helemaal ongelukkig.

In de aanval dus:

Lepeltjes

De fopspeen onder het bestek. Lepeltje betekent fruithapje, lekker! Als mini er na drie happen achterkomt dat deze vloeistof (water) niet naar sinaasappels of banaan smaakt duwt hij de lepel weg. Oke, hij is niet voor één gat te vangen. Elk lepeltje is een lepeltje, dus we gaan stug door.

Verdunde fruithapjes

Gelukkig zijn papa en mama ook niet voor een gat te vangen. Dan doen we die lepeltjes water toch in het fruithapje? Ik krijg een beetje een vertwijfelde blik maar hij eet het wel. Twee keer per dag, een warm groenteprakje daar zou ik ook niet gelukkig van worden. Verdund fruit uit de koelkast it is.

De fles laten afkoelen

Dan maar wat minder warm dan lichaamstemperatuur. En frisse fles gaat er al beter in dan een warme. Nog steeds niet alle 250cc maar dan krijgt hij er vijf in plaats van vier. Creativiteit is op zijn plaats en ach, die paar keer dat het zo warm is, hoef ik me niet aan een schema te houden.

Baby laten afkoelen

Bevangen door de hitte zijn ze zo die kleintjes. Mini kan zijn warmte niet goed kwijt en heeft na een half uur al een nat rompertje. Een babybadje biedt uitkomst. In zijn babyzite, omringd met de hele dierentuin aan badspeeltjes geniet kleintje zichtbaar van de zomer. Ik plant snel ook mijn warme voeten in het badje en zo koelen we samen een beetje af. Na een badje eet en slaapt mini een stuk beter. Win!

Vluchten naar betere oorden

Gelukkig hebben we een buitenhuis. Het huis van mijn ouders, met riante tuin en koele atmosfeer dient als een soort vakantie toevlucht dit weekend. Combineren met gezelligheid, lekker eten, buiten blijven tot de vleermuizen om je oren vliegen en geen zorgen over een hittegolf in de slaapkamer.

Met meer dan veertig graden is het nergens echt genieten, als je het mij vraagt. Oké, tenzij je een zwembad of zee in de buurt hebt, maar klagen mag eigenlijk ook niet. Dat doen we wel weer in de winter, als het too cold to function is. Geniet van de zon, doe rustig aan & let op jezelf en je ukkies. Uitdroging bij kinderen is niet iets om licht over te denken. Hou je kindje in de gaten en bij elke vorm van twijfel, of een moeder instinct dat zegt dat het niet goed is, bel je huisarts!  Na twee dagen wennen aan el tropico, drinkt mini zijn flessen weer leeg gelukkig, dan kunnen papa en mama ook weer ontspannen.

Liefs, Stephanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s