Het 25 weken sprongetje

Dikke tranen biggelen over de wangetjes van ukkie. Als ik over zijn ledikantje buig om hem te troosten klampen twee kleine handjes wanhopig mijn gezicht vast. Je hebt gegeten, je hebt gedronken, je hebt een schone broek.. en je bent vijfentwintig weken oud.

Vier uur was het vannacht. Vijf minuten voor vier om precies te zijn. Dat zijn we niet gewend. Ukkie lijkt op mij en slaapt normaal gesproken uitstekend. De laatste week gingen de nachten al wat moeizamer. Een nachtmerrie hier, een huiltje daar, even eruit om de speen te geven en we konden weer verder slapen, alle drie. Vannacht niet. Als vanouds (maar wat is dat lang geleden), liep ik met mini op de arm rondjes door een donkere en koude huiskamer. Om vriendlief niet wakker te maken besloot ik maar samen met ukkie op de bank te kruipen.

Mini volgt het ‘oei ik groei’-je haat het of je houdt ervan- boek precies. Je kunt de klok gelijk zetten op de sprongetjes in deze minibijbel (voor mij althans). Heel handig, je weet precies waar je aan toe bent en je kunt precies zien hoe het verloop van de komende dagen, of weken als ik pech heb, eruit gaat zien. Toch schrik ik er iedere keer weer van. Net als je denkt dat je alles op orde hebt, baby eet goed, slaapt goed, is reuze gezellig en is druk druk met zijn ontwikkeling, gaat alles de soep in.

Ik dacht dat ik alles op de rit had. Moet dat nou?

Huilen, schreeuwen, tot hysterisch krijsen aan toe. Mijn niet knuffelige, ondernemende kindje is ineens de hangerigheid zelf. Hij klampt zich aan me vast of ik elk moment van de aardbodem kan verdwijnen. Zijn oogjes kijken zoekend en vragend naar mij en naar mijn vriend. Als we maar in de buurt zijn, dan is het goed. Liefst lopen we ook nog rondjes door het huis. Dan lacht en kirt meneertje of het een lieve lust is. Van tien uur overdag slapen naar twee korte uurtjes in de ochtend. Mini heeft zijn slaap nodig, hij heeft een gezelligheids-spanne van ongeveer anderhalf uur, daarna is hij niet te genieten. Chagerijnig, huilerig en mopperig. Naar bed dus! Normaal valt hij zonder morren in slaap. Vandaag niet. Hij blijft huilen en schreeuwt hoe langer hoe harder. Samen in bed kruipen dan maar. Met zijn armpjes stevig om mijn nek valt hij in slaap. Gelukkig.

De bijbel, uit 1973, schrijft dat die sprongetjes een uitwerking zijn van de ontwikkeling, die een sprong maakt. Mini kan natuurlijk ineens alle kanten op draaien, rollen en tollen en is druk bezig met zitten en kruipen. Dat laatste lukt natuurlijk bij lange na nog niet maar vergt wel een hoop energie, kracht en levert vooral veel frustratie op. Mokkend en kreunend ligt hij op bed met zijn knietjes onder zijn buik getrokken, zich als een soort ingestorte tijger (met hoofd op de grond) voortbewegend. Ik kan me best iets bij de frustratie voorstellen.

Hij wil zo graag, maar het lukt nog lang niet.

Dat ene uurtje slaap ik met hem mee, zo haal ik ook nog een beetje in. Samen liggen we op het grote bed. Ik heel oncomfortabel opgerold en mini met zijn lijfje strak tegen me aan. Ik vraag me nog heel even af of we hem niet verwennen. Als ik hem uit bed haal lacht hij immers alsof hij trots is dat hij het voor elkaar heeft. Maar ik laat mini niet krijsen. Je hebt huilen en huilen en als het niet goed voelt laat ik hem echt niet liggen. Het heeft ook wel wat aandoenlijks, zo klein wezentje dat zo dicht tegen je aan kruipt en tevreden in slaap valt. Doe maar hoor kindje, hier komen we ook wel weer doorheen. Straks heb je weer wat nieuws geleerd, zijn we weer een fase verder.

X Stéphanie

Een gedachte over “Het 25 weken sprongetje

  1. José zegt:

    Mooi geschreven! Herkenbaar, dochterlief is van eind januari. Vooral het ‘gefrustreerd zijn om dingen die frummel nog niet kan’. Ik ben benieuwd wanneer het sprongetje hier eraan begint te komen. Zal vast niet lang meer duren. En een baby verwennen? Volgens mij kan dat niet! 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s