The Essentials 4: De kinderwagen

Hoe kies je voor een kinderwagen? Nou gewoon, puur op esthetisch gevoel. Tenminste zo ging dat bij mij. Ik heb geen enkele review gelezen, geen proefritjes gemaakt en geen tips en trucs gehoord van andere moeders. Ik wist welke ik wilde, want die vond ik mooi. punt. Misschien niet zo handig. Wat heb ik achteraf geleerd? Waar moet je op letten?

Ik wilde persé de Joolz Denim kinderwagen. Geen discussie. Ik wist of althans voelde, dat ik een jongensmama zou worden, of anders wilde ik alsnog een stoere wagen voor een meisje. De blauwe spijkerstof kinderwagen van Joolz had mijn voorkeur. Altijd al. Als ik vrouwen met deze wagen zag lopen in de stad begon ik spontaan te kwijlen (heel gek). Nu is de Joolz geen goedkope optie. Mijn vriend wilde best in mijn idiote wens meegaan, maar dan wel als we ook even op marktplaats zouden kijken. Die 1200 euro was nou eenmaal een beetje ‘outside the budget’. Zo gezegd zo gedaan, ik ben van het type: wat ik nu wil moet ik nu hebben. Niet morgen, niet volgende week. Nu. Dat heb ik overduidelijk van mijn vader. Mooiste is nog dat we allebei (bijna) altijd ons zin krijgen. Impulsacties zijn mij ook niet vreemd en vaak genoeg druip ik met de staart tussen de benen en het bonnetje terug af naar de winkel. Doe toch maar niet, was misschien een beetje een gekke aankoop.

Ik was elf weken in verwachting toen we gingen kijken bij een kinderwagen die we op marktplaats hadden gevonden. Elf weken, kun je nagaan. Ik denk om te vieren dat de onzekere periode van het prille begin van mijn zwangerschap wat afgenomen was, en omdat ik wilde vasthouden aan het idee dat het wel goed zou blijven gaan. Anyway, daar gingen we, naar Alphen a/d Rijn. Als twee volslagen nitwits stonden we daar. “Ehm, hoe werkt zo iets?”. Wat moet je vragen? Wat moet je weten? Wat moet je proberen? Ik was echt op helemaal niets voorbereid. Het was een Joolz, het was een Denim uitvoering en hij zag er best aardig uit. Doen! We rekenen de wagen af en proberen hem mee naar huis te nemen. Helemaal uit elkaar past hij net in mijn compacte auto. We bekeken (en kochten) de kinderwagen in het donker. Niet doen. Slecht idee. Een kinderwagen kopen zonder het jaartal te checken trouwens ook. Iedereen kan wel wat zeggen.

De volgende dag was ik nog steeds over the moon met mijn kinderwagen. In daglicht bekeek ik hem nog eens goed. De bekleding is gaaf. Stoer, mooi, stevig. Maar dat frame.. Ik vraag me af of er vannacht beesten onze berging ingeslopen zijn want deze ellende heb ik gisteravond niet gezien. Blijkt het zilveren frame heel geduldig te zijn in sfeerverlichting maar overdag in het nietsverhullende daglicht zie ik toch wel heel veel krassen. Deuken, zwarte plekken, diepe krassen, oppervlakkige krassen. Ik kan wel huilen. Mijn vriend wil er niks van weten. Het is toch een gebruiksvoorwerp? Dat moet auto in, auto uit. Zo hoort dat! Maar niet als ik een nieuwe kinderwagen koop, dacht ik.

Vrouwen willen de Rolls Royce onder de kinderwagens, met een tweedehands exemplaar kun je echt niet aankomen.

Ik wilde geen snob zijn. En ook niet het stereotype vrouw die de nieuwste, mooiste en gaafste kinderwagen moet hebben. Maar zo ging het wel. De eerste aankoop voor mijn frummel kon toch geen beschadigde bolide zijn? Ik zette de kinderwagen zo weer op marktplaats. Misschien wil iemand anders wel deze wagen hebben.. De handel in kinderwagens op marktplaats is fascinerend. Het gaat om bedragen dat is niet te geloven. Complete ruzies en overbiedingen, mailtjes, belletjes en postduiven om maar zo snel mogelijk de kinderwagen te kunnen reserveren. Deze competitieve instelling van de Nederlandse ouders maakte zelfs mijn vriend enthousiast om de kinderwagen zo gunstig mogelijk te verkopen. En met succes. Ik maakte twee hele jonge ouders heel blij met mijn denim Joolz. Ik had het frame nog helemaal opgepoetst met autokrasverwijderaar (hielp nog best ook), hij zag er goed uit. Eerlijk is eerlijk. Met het bedrag dat ik verdiende kocht ik toch een fonkelnieuwe wagen. Weer een Joolz omdat ik heel erg tevreden was over het gebruiksgemak. Maar deze was nog van niemand geweest. Petrol Blu, model day Quadro.

Toen de nieuwe wagen binnenkwam, mini was toen al een week of vijf, merkte ik meteen het verschil met mijn dertiendehands occasion hiervoor. Het matras was veel dikker (oeps, kennelijk toch doorgelegen). De remmen zorgden bij deze wagen wel voor stilstand en de vering… deze had vering! Een paar luxe opties – een luchtschermpje in de kap bijvoorbeeld – maakten me helemaal gelukkig over deze keuze. Nog steeds ben ik heel blij met deze wagen. Er zitten inmiddels twee krassen op. Heel pijnlijk, maar zoals mijn vriend terecht had opgemerkt een jaar geleden, onvermijdelijk. Maar met deze wagen kan ik wel twee, of drie kindjes verder.

Waar moet je nou op letten als je voor het eerst een kinderwagen gaat kopen, en zeker als je een kinderwagen overneemt van een ander via bijvoorbeeld marktplaats?

Proefritjes!
Ga een proefrit maken in de plaatselijke babyspeciaalzaak. Pak een nieuw model en probeer dat pad met kinderkopjes in de winkel. Zo weet je hoe een nieuwe, degelijke wagen stuurt, remt, stilstaat, veert enzovoorts. Ookal koop je geen nieuwe, zo kun je beter vergelijken in wat voor staat een tweedehands wagen is. Voel ook even hoe dik het matras hoort te zijn en bekijk of vraag of je het jaartal kunt terugvinden.

Eisen
Bedenk welke eisen je stelt aan een wagen. Wil je er mee het strand op? Bedenk dan dat je andere wielen nodig hebt. Wil je veel de bossen in? Wil je hardlopen achter de wagen? Wil je al je boodschappen er in kwijt kunnen? Moet het een duowagen (kunnen) worden? Heb je een kleine auto en moet de wagen dus helemaal uit elkaar kunnen?

Je Postuur
Neem je eigen postuur mee in de overweging welke wagen je koopt. Ik ben lang, bijna 1 meter 80 en mijn vriend is nog veel langer. De Joolz was een van de weinige wagens waarvan de bak en de stang wat hoger zijn, waardoor ik geen last van mijn rug krijg als ik mini in en uit de reiswieg of wandelzit wil halen.

Kijk goed wat je mooi vind. Wil je een smalle reiswieg, of juist een hele brede? Vind je het leuk als je kindje bij je aan tafel kan zitten als hij in de wandelinzet zit? Kun je de maxi cosi er op klikken? Wat heb je daarvoor nodig? Heeft de wagen accessoires die je belangrijk vind, bijvoorbeeld brede wielen voor ruw terrein, een drinkbeker houder voor broodnodig vocht tijdens lange afstandswandelingen? Wil je een paraplu op je wagen of liever een wat grotere kap die meer zon tegen houdt?

Koop je een wagen op marktplaats, vraag dan ook naar een aankoopbewijs. Probeer te achterhalen uit welk jaar de kinderwagen komt, vaak staat dit ergens op het frame. Een bon met nog garantie zou helemaal mooi zijn.

Maak zo een lijstje en ga advies vragen. Daar krijg je geen spijt van. Van impulsaankopen vaak wel. Geloof yours truly 😉

Liefs, Stéphanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s