Ik heb een foodlover. Veel eten, vaak eten en dan nog honger hebben. Zo ging dat vanaf dag één. Inmiddels zijn we zes maanden verder en is er een hoop veranderd. Wat en hoe? Lees verder.
Nog geen drie seconden oud was mini toen hij als een soort roofdier in de jungle, uitgehongerd en uitgedroogd op zoek ging naar zijn voedsel. De instincten van mijn ukkie werkten op volle toeren. Nooit is hij een lichte eter geweest. Borstvoeding was echt een heel nobel streven van mij, maar mini wilde meer. Meer melk, vaker drinken, heel vermoeiend. Toen we overgingen op flesvoeding moest dat de extra voeding van Hero zijn, omdat standaard voeding niet zwaar genoeg viel, en zelfs dan moesten die flessen liefst nog geen drie uur uit elkaar liggen. Ons mannetje lijkt op zijn moeder, always eating.
Nu hij zes maanden is moet mini terug naar een totaal van drie flessen per dag. We gaan naar ontbijt, lunch en avondeten. De hoeveelheid melk mogen we ook afbouwen. Ik kijk de vrouw van het consultatiebureau een beetje glazig aan. Natuurlijk, laten we mijn koekiemonster 150 cc geven, in plaats van 210. Lijkt me nog even niet zo’n goed idee. Maar ik moet zeggen, sinds hij veel bijvoeding krijgt in de zin van fruit- en groentehapjes, vindt hij die melk helemaal niet meer zo belangrijk, met dat afbouwen gaat het wel goed. Omdat ik het zelf fijn vind om te neuzen in andermans schema’s en gewoonten, hierbij ons dagelijks plan de campagne wat eten betreft.
Ons dagschema
06.30 – 07.00: Ergens tussen deze tijden krijgt mini de fles. 180 cc water met zes scheppen Hero Baby Standaard 2 en twee ruime scheppen Bambix ontbijtgranen.
09.00 – 09.30: Een fruithapje
11.00 – 12.00: Een fles 180 cc water en zes scheppen melkpoeder en een stukje lichtbruine boterham.
15.00 – 16.00: Nog een fles, weer 180 cc met zes scheppen melkpoeder.
17.00 – 18.00: Warme hap, groenten en soms een toetje
20.00 – 21.00: Een slaappapje, 180 cc water met zeven scheppen Bambix droompapje.
Het fruithapje
Mini eet alles. Van banaan tot passievrucht en terug, bij wijze van spreken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de hapjes niet altijd vers maak. Meestal niet, soms wel. Omdat vriendlief niet te porren is voor fruit hebben wij maar zelden fruit in huis, het wordt zo snel oud en echt goedkoop is het ook niet. Potjes fruit vind ik er eigenlijk niet minder om. Mini eet ruim een half potje voor 6 maanden en ouder op. Als ik zelf een hapje maak is dat vaak een banaan met een beetje geperste sinaasappel en een verkruimeld babybiscuitje.
Groenten
Ook in de categorie groenten is mini niet kieskeurig. Ik maak wat de pot schaft, zonder zout, of een potje olvarit warm hapje, dat kan bijvoorbeeld ook vis zijn. Mini eet een heel potje leeg. Bij het consultatiebureau werd er gezegd dat ik voorzichtig een paar lepeltjes hapje kon geven, maar dat deed ik al sinds hij nog net geen vier maanden was. Mijn kind heeft altijd honger en als hij nog vraagt om hapje, krijgt hij meer. Aldus, een heel potje gaat er met gemak doorheen. Hebben we een hapje dat minder in de smaak valt, zoals gemengde groenten, krijgt mini nog een paar happen kwark.
Na de laatste fles van ongeveer half 9, waar we hem trouwens meestal voor wakker moeten maken, slaapt mini de nacht door. Hij is sinds het droompapje van Bambix niet langer gaan slapen (jammer), vaster ook niet (ook jammer). Ik merk eigenlijk gewoon geen verschil. Ik hoop dat ik de eerste fles nog ooit naar half acht kan verplaatsen, maar dat ritme zal mini zelf moeten ontdekken vrees ik.
Hoe ziet jullie schema er uit?
Liefs, Stéphanie