Papa Rubriek: Vaderschapsverlof

Papa’s, die hebben we ook! Voor de man is het net zo indrukwekkend, misschien nog wel indrukwekkender, als voor een vrouw om ouder te worden. Ineens is er een kindje, die arme man weet niet wat hem overkomt, de bevalling een kraamvrouw.. en wat mag de kersverse papa doen? Terug naar zijn werk. Na de kijk op het verlof voor ons, vrouwen, is het nu tijd om de publieke opinie wat betreft het vaderschapsverlof te laten gelden. Dat dacht Ouders van Nu ook, met de #papapetitie!

Ik had echt bijzonder veel geluk. Zwanger zijn was de laatste maanden, met verplichte bedrust, best behoorlijk zwaar (niet te vergeten, bijzonder saai). Het huishouden, de boodschappen, mijn emotionele gesteldheid, het zou er allemaal niet heel veel beter op geworden zijn ware het niet dat mijn vriend in de luxe positie zat dat hij veel thuis was voor zijn studie. Zo kon hij een hoop doen aan voorbereiding voor mini, omdat ik het simpelweg niet mocht. Ook na de bevalling was hij er. De twee dagen verlof die hij heeft, natuurlijk. Maar ook de dagen daarna. Even een paar uurtjes naar zijn werk en verder thuiswerken. Dat combineren kon makkelijk, mini was toch een slaapwolkje de eerste week. En hoewel hij wel degelijk moest werken, hij was wel thuis. Hij was wel bij ons en hij kon het snoetje van mini de hele dag zien.

Wat was ik blij dat hij er was. De kraamhulp waarschijnlijk wat minder. Mijn vriend heeft last van gezellig perfectionisme. Alles in huis moet netjes, opgeruimd, gewassen en gesopt zijn. Wel op zo’n manier dat het nog leuk blijft. De kraamhulp had niets te doen. Maar dan ook echt niets. Ik kan me voorstellen dat dat niet het ideaalbeeld is van een zzp-er die haar geld moet verdienen met lange dagen aan het kraambed. Enfin, hij was er. Hij heeft natuurlijk zijn prioriteit moeten verdelen, er moest immers afgestudeerd worden, maar hij heeft wel de eerste weken van zijn zoon echt meegemaakt. Mijn kraamtranen als cadeautje, daar kon hij ook niet omheen.

Vaderschapsverlof naar vijf dagen

Het verlof voor vaders bestaat uit twee dagen betaald en drie dagen onbetaald verlof -onbetaald verlof vind ik toch zo’n loze term -. Twee dagen betaald verlof om de papieren rompslomp en gemeentelijke noodzaak te regelen. Je mag bij de bevalling zijn en je kind aangeven. Ergo, je bent er één dagdeel van de twee al niet bij omdat de gemeentekantoren het veel te druk hebben om jou en je blije vaderhoofd binnen een half uur te woord te staan. Daarna mag je dan drie dagen onbetaald verlof opnemen. Vaak hoor ik van mannen dat ze liever de kraamweek doorwerken. ‘De kraamhulp is er dan toch’, om daarna een week of twee aan gespaarde vakantie uren op te nemen. Het zou toch zo moeten zijn dat je juist die eerste dagen erbij bent? Een kindje maakt elke dag zulke veranderingen door, zeker die eerste tijd. Als we dan nou eens kunnen regelen in dit land. Dan kunnen de papa’s daarna altijd nog vakantie uren opnemen.

Vaderschapsverlof moet verlengd worden

In juni kopte Nu.nl weer met een artikel over vaderschapsverlof. Het moet verlengd worden, volgens Veldman, directeur van Kenniscentrum Rutgers. Verlengd, en wel naar tien dagen betaald verlof. Niet iedereen kan zich onbetaald verlof permitteren en ook daarvoor moet Nederland een beleid opstellen, Aldus Veldman (via Nu.nl). Daar sloot Ouders van Nu zich bij aan, met de 10, 100, 1000-regel. Tien dagen betaald verlof voor papa’s, honderd dagen ouderschapsverlof op te nemen in de eerste duizend dagen na de geboorte van een baby (via Oudersvannu.nl). Om het voorstel voor deze nieuwe verlofregeling kracht bij te zetten kon je de afgelopen tijd een handtekening insturen voor de papa petitie.

Eerder schreef ik een artikel over het verlof voor vrouwen. Zowel het zwangerschaps- als het bevallingsverlof voor moeders blijft in Nederland achter bij de rest van Europa. Het vaderschapsverlof past precies binnen dit plaatje. Een nieuwbakken vader in Duitsland krijgt twee maanden verlof. Een vader in Spanje vier weken. Zo is de verdeling binnen Europa behoorlijk verschillend, maar met slechts twee dagen betaald verlof zal het geen verrassing zijn dat Nederland de laatste plek op de ranglijst vervult.

Je kunt je afvragen wat voor effecten de afwezigheid van papalief heeft op het kind, maar ook op de vader zelf. Het is al zo moeilijk voor de man om een band op te bouwen met je kroost, gevoelsmatig althans. Een vrouw heeft het kindje negen maanden in haar buik, voelt het bewegen, schoppen, hikken en duwen. De vader heeft geluk als het kindje tegen zijn hand aan schopt en mag naar een paar echo plaatjes kijken. Niemand wil die man zijn, die op zondag het vlees komt snijden. Ook papa’s willen leren hoe een luier verschoond moet worden, welke huiltjes zijn kindje heeft. Ze willen ook de armpjes zien uitstrekken, als hij voor zijn kindje staat, tranen wegvegen en hun kindje troosten (toch?).

Als kraamvrouw komt er veel op je af. Je bent moe van de bevalling, moe van de (borst)voeding en moe van de visite die bij een nieuw kindje hoort. Nu zijn we ook nog zo dat we rekening houden met onze man, die ’s morgens gewoon om zeven uur de auto in moet stappen om te werken. Ach, dan doen wij al die nachtvoedingen toch – voor zover dat niet toch al noodzakelijk is -, dan gaan wij ’s avonds wel met ons huilende baby’tje uren rondlopen door de koude woonkamer. Wij hebben toch verlof. Hij moet werken. Met als resultaat dat de vrouw alleen nog maar meer belast wordt. Want zou het niet heel fijn zijn, als papa ook even een dagje met ukkie kon zijn, zodat wij even kunnen bijkomen en even iets anders kunnen doen?

Op elk vlak valt er nog zo veel te winnen, wat betreft ouderschapsbeleid. Het is alleen maar goed, dat deze onderwerpen dit jaar weer op de agenda zijn gekomen. In een Europese Unie zouden zulke verschillen toch niet moeten kunnen, vind je wel? Aanstaande donderdag overhandigt Ouders van Nu 41.017 handtekeningen voor de papa petitie aan minister Asscher. Nu maar afwachten wat ons kabinet er mee gaat doen! Wat vinden jullie? Tien dagen wel voldoende voor een nieuwe vader?

Liefs, Stéphanie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s