Een slaapritme

Het zou zomaar kunnen dat dit de meest gezochte term op google is onder moeders met ieniemienie’s. Ik heb me in ieder geval rot gezocht naar een handleiding om mijn ukkie te laten slapen zonder strijd en hysterie. Wat kun je doen? Wat werkt? Wat niet?

“Slaapt die van jou al door?” Tien van de tien keer slaapt het perfect gelukte kind van degene die deze fijne vraag stelt al door sinds het geboren is. Wat hebben die mensen geluk zeg. De nachten slapen, wij ‘gewone’ mensen hebben een encyclopedie nodig om op te zoeken wat slaap ook weer is. Maar deze wonderkindjes zijn eigenlijk slapend geboren. Ik denk, eigenlijk, dat deze mensen allemaal liegen. Om de een of andere reden vinden (veel) ouders het nodig om elkaar af te troeven. Wij hebben het zo goed en die van ons is zo makkelijk! De sociale druk om een makkelijk kind te hebben is best groot. Dus doen we massaal alsof, die wallen tot op de enkels vallen vast toch niet op.

Wat is doorslapen eigenlijk? Doorslapen betekent dat je kindje slaapt van de laatste voeding ’s avonds tot de eerste ’s morgens, zonder nachtvoeding. Dat is meestal een uur of vijf, zes, aan een stuk. Het betekent niet dat je kindje de klok rond slaapt. Sommige baby’s slapen echt al door vanaf de geboorte, als je bovenstaande regel aanhoudt. Mini deed dat in principe ook wel af en toe. Ik moest hem vaak wakker maken voor de nachtvoeding, zeker in het begin. Elke vier uur stond ik naast zijn bedje, kom kindje, tijd voor eten. Want een baby ‘laten doorslapen’ als hij net geboren is, is in de regel niet zo’n goed idee. Je hoort nog wel eens van de nuchtere hollander, dat een baby echt wel zelf komt als hij honger heeft. ‘Lekker laten slapen, ik maak jou toch ook niet wakker voor een bord aardappels!’. Ware het niet dat een kindje dat te weinig suikers binnen krijgt te weinig kracht heeft om jou te wekken als hij honger heeft. Zeker bij kindjes met een laag geboortegewicht moet je echt nog even doorgaan met de nachtvoeding.

Eigenlijk weten we allemaal wel hoe het principe van nachtvoedingen en slapende baby’s werkt. Daar is genoeg over geschreven, zoveel dat google de meest verwarrende optie is. Slapen overdag, dat kan pas een drama zijn, kwam ik achter. De vergeten noodzaak van een goed slaapritme overdag, dat lees je namelijk niet als je op ‘doorslapen’ zoekt. Een baby die overdag goed slaapt, slaapt ’s nachts beter. Je baby langer wakker houden zodat hij ’s nachts hopelijk doorslaapt is niet aan te raden. Je wil je baby echt niet oververmoeid hebben. Een baby die oververmoeid is, slaapt niet. Die huilt, moppert, zeurt, hangt en huilt nog een beetje meer. Vervolgens loop jij uren met je ukkie door de kamer zonder resultaat.

Mini sliep ook niet, daar heb ik genoeg over geschreven in eerdere artikelen. Dus daar ging ik, bezorgde moeder. Internet, google, bol.com. Ik kocht wat boeken over baby’s en slaapritme, zocht me rot naar ervaringen en aanbevelingen. Het consultatiebureau negerend.

20150329_112836

Een moeder die iets wil weten, of zich zorgen maakt doet beter onderzoek dan de gemiddelde rechercheur bij de FBI. Er zijn genoeg technieken te vinden in die boeken maar je moet echt naar je kindje kijken en naar je gevoel luisteren. De allerbeste tip die ik gelezen heb is kijken naar signalen van vermoeidheid. Een gaapje, een vuistje dat in de oogjes wrijft of als je kindje aan zijn oortjes begint te plukken. Leg hem dan echt in bed. Vaak is mini zo blij dat ik hem in bed leg, dat ik een brede lach krijg voor hij zijn ogen dicht doet. “Ja mama, dat wilde ik”. Als hij toch eens kon praten. Dit werkt echt, behalve als je bij familie bent. Opa’s en oma’s zijn het ergst, stiekem. Die willen je kindje natuurlijk verwennen en ermee spelen tot in de oneindigheid. Een moe kindje kan steeds vrolijker, hyperactiever en gezelliger worden. Mini heeft dat ook, dat heeft hij ongetwijfeld van mij. Ik ben bloed irritant als ik moe ben. Ik begin mijn vriend te vervelen en vind mezelf ineens bijzonder grappig. Dat, terwijl ik mezelf in de weg zit. Voor familie betekent dit: “Zie je wel, hij is niet moe.” Probeer hun kleine oogappel dan maar eens af te pakken voor een slaapje.

Ik ben ook niet te beroerd om te zeggen dat het lang niet altijd zo makkelijk is. Ik heb mijn kindje vaak genoeg (gecontroleerd) laten huilen, hij had dat blijkbaar nodig om in slaap te vallen. Niet hysterisch, niet zielig, gewoon terwijl ik erbij was. Zonder hem te veel aandacht te geven, want elke vorm van aandacht dreef mini nog verder van zijn slaap af.Lees hier over het laten huilen van je kindje. Vervolgens had ik een uur later een lief kindje terug. Uitgerust, lachend, gezellig, 1-0 voor mama!

Soms vergeet ik dat mini die vijf minuten huilen voor het slapen gaan nodig heeft en pak ik hem toch op. Hij stopt meteen met huilen en begint te lachen. Hij heeft zijn aandacht gekregen. 0-1 voor mini.

Er zijn ook redenen waarom je kindje kort slaapt, niet slaapt of onrustig slaapt. Ik heb ondertussen een checklist, waar ik – mocht het weer even chaos zijn – op terug kan grijpen. De fundering van het slapen en het babygeluk.

– Heeft hij genoeg gegeten?
– Is de luier schoon en droog?
– Kan hij het te warm of te koud hebben?
– Heeft hij zijn speen en poppetje nog?
– Ligt hij veilig?

Ja op alles, En is zijn temperatuur oke? dan heb je het goed gedaan en kun je even niet meer doen. Is je kindje ziek is dat een ander verhaal, hou hem dan vooral bij je tot je armen moe worden van het knuffelen (nooit). Praat zachtjes tegen je ukkie, maak het wat donkerder in de kamer, zet een muziekje aan of een klein lichtje en laat maar even. Dat ritme komt vanzelf. Alles bij baby’s is gewenning. En net als je gewend bent, bedenkt baby wel weer wat anders. Mijn kind slaapt niet altijd door, mijn kind is geen kind uit een boekje of volgens de gebruiksaanwijzing. Ik ben gewoon moe, net zoals mini vaak. Maar hey, dat hoort er nou eenmaal bij!

Liefs, Stéphanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s