Ontzwangeren

Mini is ruim negen maanden. Schijnbaar is voor mij de tijd van smoesjes en excuses als hormonen en zwangerschapsdementie voorbij. Werkt dat zo? Bestaat dat?

Ontzwangeren, volgens Wij.nl is het de tijd die je lichaam en psyche nodig hebben om te herstellen na een zwangerschap en geboorte. Daar staat ongeveer, om en nabij, bij benadering, niet helemaal met zekerheid vast te stellen, negen maanden voor. Negen maanden op en negen maanden af. Een beetje met de regel: net als je denkt dat je niet dieper kunt zinken en als je voelt dat het helemaal nooit meer goed met je komt, moet je het licht aan het eind van de tunnel kunnen zien (in a good way). Aldus wachtte ik met smacht op dat magische moment. 18 oktober kwam, 18 oktober ging, en ik ben nog steeds niet vooruit te branden. Nu ben ik sowieso meestal de uitzondering op de regel, maar als ik er over nadenk, is er toch wel een hele hoop veranderd de afgelopen tijd.

Na de bevalling kom je in een soort mentale achtbaan terecht. Type Goliath, of die nieuwe van de Efteling, die gewoon helemaal recht naar beneden dondert. De bevalling zelf was een roes. Het schijnt dat ik erbij was, maar ik heb het helemaal niet zo bewust meegemaakt. De dagen daarna waren er tien uit een sprookje. Een slapende baby, totale rust in huis, een schoon, netjes en georganiseerd bestaan & een butler de hele dag. Daar weer na kreeg ik de andere kant van babygeluk te zien. Huilen, schreeuwen, pijntjes, kwaaltjes en nul slaap. Je gaat hoor, met nog dat restje bevallingsadrenaline (kost niets, krijg je er zo bij), een kopje koffie hier en daar en al is het vier keer per nacht, je staat er. Maar dat hield ook op. Mijn voorraad adrenaline was op, een herhalingsrecept leek me nog iets te vroeg met een kindje van vier maanden. Ik was vooral moe. Om zeven uur lag ik te slapen op de bank. Film kijken was geen optie, nog voor de begintitel in beeld was zorgde ik al snurkend voor de achtergrondmuziek. Eigenlijk kon ik dat de hele dag doen. Ik stond moe op, ik ging moe naar bed, en ’s nachts deed ik dan weer geen oog dicht.

Tot ruwweg een maand geleden. Toen ik ineens een film tot en met de aftiteling zag en daarna nog vrolijk van de bank sprong om vriendlief van een hapje en een drankje te voorzien. Hallo! Daar ben ik weer! Ik maak weer wilde plannen, om ’s morgens te gaan sporten enzo, lekker fit worden, gezond eten, een leuke carrière uitstippelen en verzin het maar. Heerlijk weer van die productieve ideeën bedenken, waar achteraf geen zak van komt. Ach die uitvoering komt wel weer. Ik ben op de goede weg! Zou dat ontzwangeren dan toch zo werken?

Fysiek gezien mag ik niet meepraten over ontzwangeren en je figuur weer terug krijgen na een zwangerschap. Ik maak er geen geheim van dat ik een hardloopster in hard en nieren was en mijn buikspieren mijn handelsmerk waren. Dat, en mijn eeuwig te snel draaiende stofwisseling, zorgde er voor dat ik kilo-wise in no-time weer terug op gewicht was. Dat de vorm van mijn fysieke gestel enigszins is veranderd, waardoor maat 34 toch niet meer zo lekker zat als voorheen, ach, dat neem ik op de koop toe.

Wat ik vooral merk na negen maanden, is dat ik tegenwoordig meer een boemeltreintje ben dan een extreme achtbaan. Geen extreme emoties, gekke huilbuien of dramatische uitspattingen. Ik ben weer heerlijk gematigd. Maar moe, ja moe ben ik nog steeds. Het is gewoon een andere dimensie van moe. Als mama van een kindje dat half zes als get-up-time hanteert ben je gewoon chronisch moe. Ineens staat concealer op één in mijn ochtendroutine. Geen hormonen, geen post-zwangerschap vermoeidheid. Het is gewoon te vaak, te vroeg. Er is ritme in de dagen en ik val niet meer op de gekste plekken in slaap (handig). Ik heb de weg naar mijn hoge hakken en oogschaduw weer gevonden. Nog net zoveel moeder, nog net zo gek op gemak en comfort, maar vooral ook weer vrouw van de wereld.

Liefs, Steph

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s