Baby 10 & 11 maanden update!

Het is bijna zover, de slingers zijn gekocht, de kaarsjes voor de taart staan in de kast & mini krijgt dreumes-habits waar ik nog even aan moet wennen. Volgend jaar is mijn kleine baby jarig. Jarig! Waar is dat jaar heengegaan? Waar was ik in de tussentijd? Maar voor we zover zijn, eerst een 10 en 11 maanden update.

Je zou denken dat je tegen 11 maanden wel een routine zou hebben die werkt. Dat is bij anderen altijd zo. “Na zijn middagslaapje kunnen we wel wat leuks gaan doen, uurtje of half 4?”. -“Uh ja, ik eh probeer wel ook om die tijd klaar te zijn, ofzo”. Mini’s middagslaapje fluctueert. Het kan 1 uur zijn, of 3 uur, of 5 uur.. Uur en tijd werkt niet voor mijn beste baby. En dat is soms best vervelend, met een plangrage mama. Waar we met negen maanden nog een mooi tijdschema hadden, nemen we nu de dag maar zoals die komt.

Voeding
Foodwise is er niks veranderd. We hebben de laatste fles nog steeds niet laten vallen (die gaat immers nog steeds helemaal op, en vergeten we dat een keer of slaapt hij in eerste instantie door, hebben we een brandalarmbaby om drie uur ’s nachts). De laatste weken bespeur ik hier en daar wel wat dreumesdrama als het om eten gaat. Wel honger hebben, maar de rijst toch liever in je haren, over de stoel en tegen die muur smeren dan gewoon in je mond doen. Toe baby, het is duur genoeg.

Maat
Ook de maat blijft gehandhaafd op 80/86. Gelukkig. Alhoewel ik bij Zara laatst een zwik maat 92 heb afgerekend. Dat zijn ook bijzondere maten. Hou er maar een shirtje H&M 80 naast, dan weet je wat ik bedoel. Spaanse babycouture met een korrel zout nemen dan.

Kletsen
‘Zeg mini, in mijn groeiboekje (van 28 jaar geleden), staat dat ik op jouw leeftijd, papa, mama, bal en oma kon zeggen. Waar blijft jouw vocabulaire?’ Af en toe zegt mini mama. Maar ik weet nog steeds niet of hij dan doorheeft dat hij mij bedoelt. Hij roept soms ‘baby’ tegen het guitige kindje op de billendoekjesverpakking en wil her en der wijzen en iets roepen dat lijkt op ‘mooi’. Maar dat is misschien meer wat ik er zelf van maak. Met ‘dadada’ kom je immers ook een heel eind als je 11 maanden bent, niet waar?

De ontwikkeling
We wachten met smart op de eerste stapjes. Hij trekt zich op, loopt langs meubels, rent het huis door achter de babywalker en loopt behendig mee aan 1 vinger van ons. Losstaan is ook favoriet, om vervolgens op zijn billen te vallen als hij doorheeft dat hij zich niet meer vasthoudt. Hij wil wel.. maar hij durft nog niet. Zou het nog voor hij 1 jaar is?

Routine
06:00 Goedemorgen! Het went niet, gewoon echt niet. Ik ben nog steeds geen ochtendmens en hoe vroeg ik ook naar bed ga, 6 uur is echt te vroeg. Anyway, dat negeren en me nog eens omdraaien gaat niet, dus we gaan naar beneden. Onbijt it is, een fles 180 cc met ontbijtgranen. Mijn doel om een bordje pap te geven heb ik maar weer in de ijskast gezet. Te vroeg, te veel rommel.

Om 7:00, 8:00 of 9:00 uur gaat Mini slapen. Ja, daar is geen peil op te trekken. Doorgaans krijgt hij daarna fruit. Wat gesneden banaan en mandarijn of een potje etos fruithapje. Het ligt dan ook echt aan hoe vroeg hij ging slapen of hij voor de lunch ook nog even een half uurtje slaapt. Over het algemeen is zijn ochtendslaapje wel het langst, zo’n 2,5 uur.

12:30 Lunchtijd! Twee boterhammen met beleg en een fles van 150cc opvolgmelk. Ook hierna fluctueert zijn slaaptijd. 1 uur, 2 uur, 3 uur.. heel handig als je nog wat wil doen ’s middags..

15:30 Of daar ergens in de buurt krijgt mini een koekje of een cracker met wat water.

17:00 Warm eten. Mini eet niet meer met ons mee omdat hij ineens veel vroeger honger heeft en moe is. Misschien omdat zijn activiteitenlevel een stuk hoger ligt dan voorheen? Na het eten gaat hij in bad en met een beetje geluk speelt hij nog in de kamer tot het tijd is voor de laatste fles. Met een beetje pech is hij echt te moe en moet hij om 18.30 al naar bed. Lastig met een baby die echt nog een slaapflesje wil.

Favoriet speelgoed
Sven, van Ikea. Die niet Sven heet maar Bjorn -maar Sven is leuker-. Die sleept hij overal mee naartoe. Ook de blauwe Nino-beer van Vtech is favoriet. Die krijgt meer kusjes dan wij.

Het is een hele leuke fase, die we nu meemaken. De wereld is voor mini ineens een stuk leuker en begrijpelijker. Hij is superwendbaar en vermaakt zich prima met wat voor speelgoed dan ook. Hij kan zich beter uiten en wij begrijpen hem dan ook  meteen stuk beter. Hij probeert ons uit en zoekt de grenzen op maar ook dat maakt het ontzettend leuk. Mini krijgt een duidelijk eigen karakter en dat is fantastisch om te zien!

X Steph.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s