Baby 12 maanden update

Bij een jarige baby hoort ook een nieuwe update. Twaalf maanden, één jaar lief en leed. Inmiddels zijn we routiniers in de babywereld. Beginners in de dreumeswereld, dat dan weer wel. Er gaat een hele wereld open voor mini en voor ons. Kijk mee naar de 12 maanden update.

Voeding
We mogen weer een stapje verder! Twaalf maanden potjes, koekjes, drankjes, pakjes, liga’s, nijntjes en niet te vergeten; mini mag mee eten met de pot! Hoera! Nog meer experimenteren. Meestal eet mini met ons mee, we koken tegenwoordig zoutloos omdat ik dubbel koken echt onzinnig vind. Soms eet mini alles verlekkerd op, soms kijkt hij me aan of ik van een andere planeet kom. “Hoe heb je dit nou op tafel kunnen zetten?”. Voor dat soort momenten hebben we altijd de vetrouwde Abert Heijn biologische maaltijdpotjes in huis (nospon).

Omdat mini nog steeds een rups nooit genoeg is, ging ik op zoek naar verantwoorde tussendoortjes. Eigenlijk wil ik nog niet aan de grote hoeveelheden suiker, en dat blijkt dus precies in die babykoekjes van de babyafdeling te zitten. Dankjewel Bolletje Nijntje biscuits, voor het verpesten van mijn kind (en mijn nachtrust). Een cracker hier, een soepstengel daar, een beetje extra vers fruit, meneer is nog steeds onverzadigbaar.

Maat
80-86. Het is rustig in groeispurtland. Mag ook wel, want die garderobe kost me kapitalen. Met smart wacht ik op het volgende excuus om kleren te kopen, de nieuwe collectie van Zara is erg leuk!

Kletsen
Langzaam maar zeker komen er meer woordjes bij. Mmmma (als in smak, kusje), Ja, papa, mama, eten, mooi en lekker. Niet heel duidelijk gearticuleerd, natuurlijk, en met een beetje fantasie.

De ontwikkeling
Vlak na zijn eerste verjaardag moest mini gedacht hebben, zo, nu is het tijd om te gaan lopen. Kruipen is voor baby’s en lopend zie ik veel meer. Hij loopt nu heel bedachtzaam kilometers door het huis. Zelf gaan staan kan hij nog niet dus vereist is wel dat er een optrek-object in de buurt is.

Routine
07:30 Opstaan! Eindelijk, het kon dus toch, de laatste weken wordt mini keurig netjes om half acht wakker. Heerlijk. Ik voel me als herboren en kan eindelijk ‘uitslapen’. We maken een flesje (180+6 met vitamine D en ontbijtgranen) en daarna eten we een boterham.

09:30 Na een bakje fruit en wat drinken gaat mini naar bed. Zijn ochtendslaapje is heerlijk, hij slaapt makkelijk twee uur door en ik heb tijd voor het huishouden, werk, studie of sociale activiteiten. (of Netflix, of slapen, en koffie, veel koffie).

12:30 Lunchtijd! Mini krijgt twee boterhamen met beleg. Jam, smeerkaas, smeerworst, kipfilet, pindakaas, boter, hij lust eigenlijk alles. Na zijn brood krijgt hij nog een fles dreumesmelk (135+4), die meestal niet helemaal op gaat. Ik meng de fles nu met gewone melk, daar hij pertinent weigert iets anders te drinken dan opvolgmelk.

15:00 Een koekje of wat fruit met water. Daarna gaat mini weer naar bed voor zijn middagdutje. Nu hij zoveel loopt en beweegt is hij ook eerder echt moe, ’s middags slaapt hij zo ook makkelijk een uur of twee.

17:30 Warm eten! Wat de pot schaft, zonder zout. Nog niet met de vork want dat is veel te ingewikkeld. Bij het eten drinkt mini water.

20:00 Slaapflesje (180+6 en rijstebloem), waarna mini lekker slaapt tot half acht de volgende ochtend.

Favoriet speelgoed
De zingende kiepwagen van V-tech. Op de bank, naast bank, mee door het huis sjouwen, rondjes rijden, balletjes erin en eruit. Helemaal leuk!

Mini is (en wordt) steeds makkelijker, hij kan zichzelf heel goed vermaken en is een heel vrolijk, lief mannetje. Toch zit er flink wat pit en temperament in, vooral als iets even niet lukt. Dan spannen al zijn spieren in zijn gezicht aan en komt er toch een kreet uit. Het blijft geweldig om te zien hoe zo’n klein mensje zich ontwikkeld tot een totaal eigen persoon.

X Steph.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s