Zwanger & een dreumes

Ik was lui zwanger, de eerste keer. Ik was ook moe, zeg maar de overtreffende trap van moe. Uitgeput, opgebrand, leeggelopen. Dus wat doe je dan na een tergend lange dag op het instituut voor recht en rechtvaardigheid? Slapen! Op de bank met een deken, een kopje thee en een serie op televisie en dan voor het eind van de eerste scene al in dromenland zijn. Maakt niet uit, want het kan. Tot je al een klein kindje rond hebt rennen in huis. Dan niet.

Zwanger zijn is vermoeiend. Kan ook niet anders met een lijf dat op volle toeren draait. Nu is dat niet anders dan toen. In de eerste drie maanden is je (mijn) lijf er op uit om een levende zombie van je te maken. Als jij nou zo min mogelijk doet, kan dat kleine frummelkindje in de buik er alles aan doen om in moordtempo te groeien en te ontwikkelen. Wat heb ik soms gesnakt naar dat moment dat je thuis komt van een dagje apathisch college volgen. Het enige wat je dan nog moet doen is je skinnyjeans in een hoek gooien, je BH naar de kast verbannen en op de bank springen. Nu, moet ik een kind van het kinderdagverblijf halen, gezond eten koken, mijn kleine mini-me voeren, wassen, omkleden, entertainen en in bed zien te krijgen. En dat met mijn ogen op stokjes (en die BH aan, de ellende)

Gelukkig heb ik een man in huis die niet bijzonder mannelijk is. Hij kookt, wast -af-, hij ruimt op, hij helpt, ik ben een gezegend mens. Maar toch. Het is druk in huis, en dat was het twee jaar geleden niet. Toen kon ik nog egoïstisch zijn.

Het mooie is wel dat mijn lijf dat door heeft. Ik zit in mommy-mode, altijd, dus ook tijdens het eerste trimester van een zwangerschap. Gewoon doorrrrgaan dus. Egoïstisch zijn is trouwens ook helemaal niet leuk als je zo’n lief, leuk, mannetje rond hebt rennen in huis. Het is veel te leuk om met hem bezig te zijn, hem groot te zien worden en hem aandacht te geven. Ik merk niet eens dat ik zo moe ben. Tot het zeven uur is, mini vredig op bed ligt en nijntje liedjes zingt in zijn kamer. Als ik dan op mijn beurt even een moment in de badkamer pak val ik bijna in slaap met het wattenschijfje in mijn oog. Als ik mezelf in mijn makkelijke pak (sorry schat) heb gehesen en met palmboom op mijn hoofd, zonder make-up op bank plof, vraag ik me dan ook elke dag weer af of ik niet beter meteen naar bed had kunnen gaan.

Ik kan mezelf er zelfs op betrappen dat ik denk “waarom ben ik zo moe? zoveel heb ik niet gedaan vandaag”. Oh verrek ik ben zwanger, dat is waar ook. Het is zo druk dat ik niet eens de tijd heb om stil te staan bij mijn prille geluk. Het hoeft ook nog niet. Behalve de reminder op mijn telefoon voor de dagelijkse dosis vitamine D merk ik er behoorlijk weinig van, geen buik in de weg, geen knellende schoenen. Gewoon ik, met mini, en moe, en soms wat misselijk. Je moet genieten! Misschien is het de laatste wel.. oh ja, ik moet ervan genieten. Terwijl de weken wegvliegen. Dat besef komt misschien later nog wel, als het meer zichtbaar en voelbaar wordt. Bewust stilstaan bij de zwangerschap met mijn drukke dreumes in de buurt gaat bijna niet, als ik er tijd voor heb lig ik te slapen. Soit.

Mini krijgt er natuurlijk nog niks van mee. Hij is 21 maanden als ik uitgerekend ben en dan heb ik mazzel als hij de naam van zijn lievelingsknuffel kan uitspreken. Samen met kroost erbij stilstaan is dan ook van de categorie zinloos. We houden het nu vooral op het bijhouden van een goede routine en een grotere rol voor papa op de belangrijke momenten van de dag, ik zal straks veel bezig zijn met baby 2. Het is anders, vermoeiender misschien dan de eerste keer, maar de tijd gaat drie keer sneller waardoor dat besef van vermoeidheid er helemaal niet zo is. Heel gek. Ik ben benieuwd hoe dat gaat als ik straks met mijn zeventien bonuskilo’s door het huis sjok. Tot die tijd, proberen bewust te genieten. En of we dat gaan doen middels hypnobirthing, zoals de verloskundige aanraadde, dat zien we nog wel.

X Steph.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s