Ik vind: “De geboortezorg moet anders”

“In Amsterdam even niet thuisbevallen”, lezen we in het nieuws deze week. Dat kan dinsdagavond dus even niet omdat verloskundigen zich hard willen maken voor (of tegen in dit geval) de voorgenomen veranderingen in de geboortezorg. Rubriek ik vind: De geboortezorg moet anders.

Toen ik tijdens mijn eerste zwangerschap voor het eerst voor de keuze van een verloskundige stond, was ik al in de war voor ik begonnen was. Het aanbod (in Amsterdam) was ,en is, reuze. Wie kies je? Ik weet niets van bevallen, niets van zwanger zijn en al helemaal niets van de verloskundigezorg in Nederland. Ik zoek op internet naar een praktijk in de buurt en kies op basis daarvan een praktijk uit op fietsafstand met een vriendelijke ogende website en veel informatie. Mijn eerste gevoel is best prima. Aardige meiden, mooie praktijk, goede controles (denk ik, want ik heb geen vergelijkingsmateriaal).

Ik ga me verdiepen in de wereld van zwangere vrouwen, sinds dat nu mijn wereld is. Ik schrik van de cijfers omtrent babysterfte in Nederland. We komen er behoorlijk slecht vanaf met een 6e plek in Europa. Hoe kan dat? We zijn toch zo vooruitstrevend in de medische wereld? Kan het te maken hebben met het hoge aantal thuisbevallingen in ons land? Ik bedoel, je zou toch kunnen aanvoelen dat daar risico’s liggen.
Onderzoek wijt de problematiek onder andere aan de strikte scheiding tussen eerste en tweede lijn zorg. De vrijgevestigde verloskundigen en de verloskundigen en gynaecologen in het ziekenhuis.

Ik merk daar pas wat van op moment dat ik moet bevallen. De hele zwangerschap gaat immers voorspoedig op een paar ziekenhuisopnames na. Ik blijf dan ook onder de eerste lijn zorg vallen en daar heb ik geen bezwaar tegen. Tot ik moet bevallen en ik al een flink aantal uur aan het sukkelen met met flinke weeën en stagnerende ontsluiting. Ik wil graag naar het ziekenhuis maar de verloskundige treuzelt. Ze ziet het belang er nog niet echt van in, wil liever nog even afwachten en me laten slapen. Op het aller-, allerlaatste moment, als ik echt schreeuw dat ik niet meer wil en aan de pijnstilling MOET, word ik overgedragen aan de gynaecoloog. Achteraf gezien had dat volgens mij best wel eerder gekund.

Nu is in mijn geval mijn kindje nooit in gevaar geweest en ging de bevalling alsnog wel goed hoor. Het was gewoon mijn lijf dat de pijn (na 24 uur) echt niet meer aan kon. Ik was moe en op. Mijn bevalling is niet ingeleid, er zijn geen hulpmiddelen gebruikt en ik ben gewoon op de natuurlijke manier bevallen, zij het met verdoving. Maar waarom verwees ze me pas zo laat door?

Nu, anderhalf jaar later, kom ik opnieuw in de molen terecht. Nu in een traject waarbij ik meteen naar het ziekenhuis moest. Acht weken zwanger, mijn moeder weet het nog niet eens en ik moet naar het ziekenhuis voor een echo en een praatje met de gynaecoloog. Om te kijken waar de beste zorg voor mij te vinden is. Hier ben ik wel blij mee. Ik mag nu al aangeven dat ik zeker weten (mocht de situatie het toelaten) in het ziekenhuis wil bevallen MET pijnstilling en niemand begint spontaan een praatje over ‘het kan ook thuis hoor, lekker intiem en ontspannen’. Ik word meteen medisch, dat staat al op papier. Geen getouwtrek tussen mij, mijn vriend en verloskundige. Dat geeft rust want die stress van de vorige keer hoeft voor mij niet.

Ik moet dit jaar nog bevallen, dus ik ga van de hervormingen niets meer meekrijgen (tenzij we toch voor kindje nummer drie….). Wat beter is weet ik niet, ik ben nog steeds geen expert, maar de cijfers liegen er volgens mij niet om. Het is zoals met zoveel in dit land. Het draait om geld, nog meer geld, en de gunfactor. En als je het over mensenlevens hebt, kan dat volgens mij niet de bedoeling zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s