Baby 17 maanden update

Mijn grootste kleine man is alweer 17 maanden. Nog even en mogen vieren dat hij anderhalf is. Niks baby, gewoon een mini-kereltje met heel eigen karakter een bijzonder sterke wil.

Een jaar en vijf maanden. Dat hele zeventien maanden, “mijn kind is zeventwintig maanden”, is helemaal uit heb ik begrepen. Verwarrend voor niet-ouders die moeten rekenen wat dat dan in mensenjaren inhoudt. Nou ja, voor de overzichtelijkheid van deze artikelen laat ik het toch nog maar even zo staan. Zeventien maanden dus! Hup!

Baby mag ik eigenlijk ook niet meer zeggen. Meneer is een dreumes, met een eigen wil, een sterke mening en voorkeur voor specifieke dingen. In de meeste opzichten absoluut geen baby meer. Maar toch, als hij ’s avonds voor het slapen gaat echt nog even zijn speen wil hebben en in mijn armen ligt zoals hij dat al zeventien maanden doet, is hij nog heel even mijn kleine baby.

Ontwikkeling

Mini loopt al een maand of vijf en heeft dat nu verruild voor springen en rennen. Het gaat steeds soepeler en sneller, ik moet echt moeite doen om hem bij te houden als hij bedenkt dat de andere kant op rennen echt heel veel interessanter is dan mij volgen. Zijn voetjes gaan sneller dan zijn lijfje kan volgen, bijzonder komisch om te zien, maar mening valpartij is het gevolg. “oh-oh”, zegt-ie dan. Mini is goed in zijn grove motoriek. Hij zwaait naar alles en iedereen, doet zelfs een poging tot zwemmen in het water.

Zijn woordenschat wordt ook langzaam uitgebreid. Waar het vorige maand vooral beperkt bleef tot papa, mama, auto en eten, zegt hij nu met regelmaat ook baby, vogel, nijntje, huppatee, zes, koekie, tut, sven (zijn knuffel) & ippy (andere knuffel). Ook begrijpt hij steeds meer. “Gaan we slapen?” en mini loopt de trap op, om zijn slaapzak te pakken en naar zijn bed te wijzen. Als ik vraag of hij wat lekkers wil, loopt hij naar de keuken en trekt de snoepjeskast open. “Koekie!”.

Lengte/gewicht/maat

Omdat we geen afspraken meer hebben bij het consultatiebureau tot hij twee jaar wordt, heb ik geen idee wat zijn exacte lengte is. Hij wordt wel zwaar, maar dat kan ook liggen aan mijn fysieke gesteldheid zo halverwege de zwangerschap. Mini draagt maat 86/92 in kleding – maar dat verschilt nog steeds heel erg per merk -, en maat 21 van schoenen, maar ook die worden langzaam te klein. Ondertussen wordt ook zijn 90cm slaapzak steeds korter, dus ik vermoed dat meneer in een groeispurt zit.

Routine

Mini slaapt meestal nog twee keer op een dag. Hij lijkt het ook nog steeds echt nodig te hebben. Op het kinderdagverblijf willen ze nog wel eens een slaapje overslaan, maar dan heb ik om zes uur echt een onhandelbaar kindje om mijn benen hangen. Thuis leg ik hem vaak om een uur of vier nog voor een uurtje in bed en dan slaapt hij ook goed. ’s Avonds is het rond half acht bedtijd. Veel eerder moet het ook niet worden want dan is hij ’s morgens om vijf uur wakker, en daar wordt (bijna) niemand vrolijker van in dit huis.

Entertainment

Mini wil naar buiten. Buiten, buiten, alleen maar naar buiten. En zelf lopen. En gillen, op straat. Zo intens gelukkig is hij als hij rondjes kan rennen over een grasveld, of als hij in de speeltuin kan klimmen en klauteren. De hele omgeving zal weten dat hij er is. Hij giert, schreeuwt en gilt van enthousiasme. Dragen of in de kinderwagen is dan ook niet echt een optie meer. Laat staan dat hij nog even een dutje zou doen in de wagen tijdens het wandelen. Ja, die tijd hebben we gehad. Hetzelfde geldt voor het avondeten, als meneer niet zelf mag eten hoeft het niet. Dan blijven zijn kaken stijf op elkaar. Net zo lang tot hij zelf een vork krijgt, waarna hij de pasta toch met zijn handen op eet.

Verder zijn boekjes favoriet. Vooral “Mama is kwijt”. Als ik het boekje van de plank pak zegt mini “oh-oh”.. daar begint het verhaal immers mee. Als de eekhoorn niet de goede ‘mama’ van kleine uil heeft gevonden, schudt mini zijn hoofd en zegt “neeeee”. Het is echt een hele leuke leeftijd, nu je goed kunt zien waar de interesses van je kindje liggen. Hij ontwikkelt in rap tempo en wij moeten ons best doen om alles bij te houden. Het is zo leuk, en het wordt alleen maar leuker.

X Steph.

Een gedachte over “Baby 17 maanden update

  1. Dees zegt:

    Leuk om te lezen. …mijn dochtertje wordt donderdag 1.5 jaar dus zelfde tijd en ontwikkeling.
    Hier is zes ook favoriet typische dat dat getal is hoor t bij meerdere…..had al trucje aangeleerd door zelf tot 5 te tellen en dan zei zij 6.
    Leuke leeftijd om heerlijk van te genieten

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s